BR17 bør bane nye veje for energieffektivitet

På vej mod en ny politik for energiforbrug i bygninger. Hvordan skal forskellen mellem målt og beregnet energiforbrug mindskes?
Den 5. april samles danske eksperter og beslutningstagere til konference i Horsens for at diskutere sammenhængene mellem den offentlige regulering og energiforbruget i bygninger. Foto: Colourbox.
Den 5. april samles danske eksperter og beslutningstagere til konference i Horsens for at diskutere sammenhængene mellem den offentlige regulering og energiforbruget i bygninger. Foto: Colourbox.

En tredjedel af det danske energiforbrug benyttes i dag til opvarmning og afkøling af bygninger. I forsøget på at mindske forbruget er reglerne for bygningers energiforbrug ofte blevet strammet. Stramninger danner også rammer for diskussionerne om Bygningsreglement 2017, fremgår det af Statens Byggeforskningsinstitut.

På trods af de løbende stramninger påpeges det af SBi, at man i byggebranchen er bekendt med, at der kan være store forskelle på det energiforbrug, som en bygning har i henhold til energirammen og det energiforbrug, som faktisk viser sig, når bygningen er taget i brug.

– I Energieffektive bygninger er energiforbruget større, end det skulle være efter de normative beregninger, mens det i det dårligt isolerede hus er mindre end efter beregninger, siger professor Kirsten Gram-Hansen fra SBi.

Hun mener derfor, at det ikke er nok at forsætte en politik om, at bygninger skal være mere energieffektive. Nye huse og bygninger, der har gennemgået en gennemgribende energirenovering, er blevet så energieffektive, at en yderligere reduktion af energiforbruget kun lader sig gøre, hvis bygningsbrugerne ændrer adfærd.

Målt og beregnet energiforbrug

Den 5. april samles danske eksperter og beslutningstagere til konference i Horsens for at diskutere sammenhængene mellem den offentlige regulering og energiforbruget i bygninger.

På konferencen vil det i høj grad handle om, hvordan mindskes forskellen mellem målt og beregnet energiforbrug, samt hvad en ny politik for energiforbrug i bygninger skal sigte mod.

Konferencen arrangeres af Aalborg Universitet i fællesskab med Insero. Det er gratis at deltage, og tilmeldingsfristen er 4. marts.

Se mere her.

Relateret indhold