Boligforeninger tester batterier som del af nyt solcelleprojekt

Ti boligafdelinger, der deler bygning hos Hedelyngen i Herlev, indgår som pilotprojekt, til test af et nyt hybridanlæg. Anlægget har tilknyttet batterier, der fungerer som et add-on til solceller, hvor strømmen fra solcellerne kan lagres og videre sælges.
Boligforeninger kan få støtte til demonstrationsprojekter, der har et energimæssigt perspektiv. Foto: Colourbox.
Boligforeninger kan få støtte til demonstrationsprojekter, der har et energimæssigt perspektiv. Foto: Colourbox.

Boligforeninger energirenoverer i stigende grad deres bygninger, og nu kan de endda få mulighed for en økonomisk håndsrækning i form af støtte til demonstrationsprojekter, der har et energimæssigt perspektiv. Det er Landsbyggefonden, som med en samlet pulje på 350 millioner kroner kan yde støtte til finansiering af demonstrationsprojekterne i årene frem til 2020.

Der er, ifølge Landsbyggefonden, tale om en “ydelsesstøtte” til finansieringen og dermed ikke et direkte tilskud.

En af de løsninger, der skal testes i forbindelse med demonstrationsprojekterne, er udviklet i regi af Dansk Energis Elforsk-pulje. Det drejer sig om at etablere solcelle- og batterianlæg – og styre disse hybridanlæg intelligent i forhold til prisudsving på elmarkedet.

– Fonden har fået mulighed for ved siden af den traditionelle renoveringsordning at afsætte midler til projekter, der kan inspirere boligafdelinger til reduktion af deres energiforbrug, siger byggeteknisk konsulent Mads Gudmand-Høyer fra Landsbyggefonden til Elforsk Nyt og forsætter:

– De projekter, fonden vælger at støtte med denne demonstrationspulje, skal give økonomisk mening i sig selv, eller også skal det være sandsynligt, at de via markedsmodning kan danne inspiration for andre. Løsningerne skal være skalérbare i et u-støttet perspektiv og kunne leve videre andre steder.

I Herlev har ti boligafdelinger med fællesbygning hos Hedelyngen fået mulighed for at indgå i et pilotprojekt, som skal teste det nye hybridanlæg. Pilotprojektet i Herlev har fået ydelsesstøtte for op til 17,5 millioner kroner fra demonstrationspuljen.

Relateret indhold