Boligforening dobbelt-indstilles til pris for stort beboerhensyn

Blandt de 144 projekter, der er blevet indstillet som bud på Danmarks bedste renoveringsprojekt, er to fra Himmerland Boligforening.
Fyrkildevej i det østlige Aalborg og Henning Smiths Vej i Aalborgs vestby.
Fyrkildevej i det østlige Aalborg og Henning Smiths Vej i Aalborgs vestby.

De seneste ti år har Himmerland Boligforening skabt sig landsdækkende opmærksomhed med en række priser for resultaterne af deres store bygge- og ikke mindst renoveringsaktivitet.

Tidligere har det blandt andet givet en finaleplads i forbindelse Renoverprisen, og igen i år har man fået mulighed for at vinde – endda med to projekter:

Henning Smiths Vej i Aalborgs vestby og Fyrkildevej i det østlige Aalborg.

– Vi er glade for, at Henning Smiths Vejs er blandt de indstillede projekter, og at man med hensyn til eksempelværdi hæfter sig ved, at renoveringen er gennemført med respekt for både historien og beboerne i de omfattede afdelinger, siger direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening og uddyber:

– Målet har været at gennemføre en gennemgribende modernisering samtidig med, at huslejen bliver holdt på et lavt niveau og den øvelse er lykkedes. Samtidig med at vi har udført en nødvendig modernisering uden store omkostninger for beboerne, har projektet bidraget med øget diversitet gennem lejlighedstyperne, hvilket gør det nemmere at skabe en mere blandet by.

Tog fat i nedslidt, udsat boligområde

Om det andet indstillede renoveringsprojekt siger direktøren:

– Fyrkildevej var et udsat boligområde, som gennem årene havde fået et dårligt ry og kun de færreste havde et ønske om at flytte ind. Der var begrænset udbud af lejlighedstyper, dårlig tilgængelighed for ældre og handicappede, miljøfarlige stoffer i del af byggematerialerne, kulde, træk og lugtgener mellem lejemålene – og i det hele taget et generelt nedslidt boligområde. Der var med andre ord nok at tage fat på, og det har vi gjort med renoveringen af Fyrkildevej.

Opgraderinger af omkring 1.100 boliger

I beskrivelsen af eksempelværdien i indstillingen hedder det, at afdelingen på Fyrkildevej med sine flere end 400 boliger er et mønstereksempel på en ambitiøs plan for et meget stort område i Aalborg – og man anser det for at være et eksempel på, at også boliger, der ikke umiddelbart udstråler værdi, kan og bør bevares både af hensyn til beboerne og klimaet.

– Renoveringen af afdelingen på Fyrkildevej er en væsentlig del af et samlet projekt med navnet ‘Kildeparken 2020’, hvor vi har gennemført særdeles omfattende opgraderinger af omkring 1.100 boliger på Blåkildevej, Fyrkildevej og Ravnkildevej i det østlige Aalborg, fortæller Ole Nielsen.

Han fortsætter:

– Ud over meget konkret at sikre attraktive boliger til fornuftige priser mange år frem handler renoveringsprojektet – og altså dermed også indsatsen på Fyrkildevej – om at skabe og videreudvikle den blandede by. Ved at tænke bebyggelse på en ny måde skaber vi en levende og oplevelsesrig bydel med gode boliger, arbejdspladser, uderum, veje og service- og fritidsfaciliteter. En ny bydel, der er et afgørende løft både for det østlige Aalborg og for byen som helhed.

Vinderne kåres ved en prisfest i København i september 2022.

Relateret indhold