Om Urbantech
- Urbantech-programmet løber over i alt tre år og inviterer hvert år udvalgte startups fra urban tech-feltet med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumne-program. Både danske og udenlandske teknologi-startups kan ansøge om at være med. Det er anden gang, en række startups bliver udvalgt. Første gang var i sommeren 2019. BLOXHUB bliver den samlende venue for alle fysiske events, men grundet COVID-19 vil store dele af programmet i 2020 afholdes virtuelt.
- Urbantech er grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningen Realdania og Industriens Fond. Programmet faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center og Amazon Web Services. Rainmaking driver og faciliterer programmet.
Kunstig intelligens, big data og IoT kan bidrage til effektivisering af bygningers og hele byers ressourceforbrug. Smarte løsninger på virkelighedens udfordringer er efterspurgte, men der er en udfordring.
– Vores eksisterende bygninger giver os ikke meget data, siger Pranay Krishen, administrerende direktør i den dansk/spanske start-up Linc.
Det har iværksættervirksomheden sat sig for at ændre på.
– Vi fokuserer på elektricitet. Vi installerer vores sensor i bygningers primære el-forsyning, hvorfra vi kan trække mange data pr. sekund, fortæller han og fortsætter:
– Vi kan også se, om noget er på vej til at gå i stykker og dermed forudsige, hvor der er behov for vedligehold. Det sker ved at finde ineffektive forbindelser, der peger på risikoen for et muligt eller snarligt brud.
Data indsamles hvert sekund og kan tilgås i real tid. Linc udfylder dermed en kontrolfunktion, som overvåger en bygnings energiforbrug og -behov.
Øget tilgængelighed
Iværksættervirksomheden er ikke ene om at tilbyde overvågning af bygningers ressourceforbrug, men de skiller sig ifølge Pranay Krishen ud ved at kunne gøre det 100 gange billigere end andre lignede produkter på markedet.
Dermed får almindelige familiehuse og mindre kontorer også adgang til denne type overvågning, der ikke kun skal være forbeholdt velbjergede virksomheder.
– 99 procent af virksomhederne i Europa er små og mellemstore virksomheder, som nu kan betale for at sikre et mere effektivt ressourceforbrug, siger Pranay Krishen.
Den primære dataindsamling omhandler el, men i tillæg høstes også data om eksempelvis fugt og temperatur. I alt laver en sensor 16 forskellige målinger.
Den samlede mængde løber op i 19 millioner separate informationer om dagen.
Fremtiden bliver mere elektrisk
Digitale værktøjer af denne slags vinder frem og har i disse år medvind.
– Jeg tror, vi går en fremtid i møde, hvor elektricitet spiller en større rolle, og fokus på digitalisering vokser. Derfor skal vi kvantificere el-forbruget i huse, byer og på el-nettet. Desuden bliver forsyningen mere usikker, fordi den kommer fra sol og vind, men vi vil fortsat have et stort behov for el, siger han.
Den store mængde indsamlede data lægges ind i programmet, som finder mønstre. Det kan for eksempel vise, hvordan en bygnings el-forbrug skifter i løbet af dagen, om strømmen anvendes optimalt og om forsyningen er stabil. Det kan være nyttigt i brugen af vedvarende energi. Når solen skinner eller vinden blæser, er der strøm nok, andre gange er forsyningen lavere.
Ifølge Linc kan deres sensor, analyse og kommunikations løsning reducere el-forbruget med 30 procent.
Linc er med i accelerator-programmet Urbantech, og samarbejder med multiforsyningsselskabet Ewii.