Bæredygtig energi ved Køge-nybyg

Set fra luften er det tydeligt, at solens energi yder et bidrag til livet i de nye byggerier. De mange solceller på tagene supplerer Køges særligt klimavenlige fjernvarme.
Solceller på Søndre Havn - med boligbyggeriet Strandengen i forgrunden, bagved Strandparken og bagest Havbliks facade ud mod den naturgenoprettede strandeng. Foto: Jan Kofod Winther.
Solceller på Søndre Havn - med boligbyggeriet Strandengen i forgrunden, bagved Strandparken og bagest Havbliks facade ud mod den naturgenoprettede strandeng. Foto: Jan Kofod Winther.

Klima og miljø er centralt i udviklingen af Køge Kyst. Tagene på de nye bygninger er i stor udstrækning udstyret med solceller som en supplerende energikilde. I Stationsområdet suger anlæggene til sig af solens stråler – både oven over de nye butikker og boliger i Strædet, på den nye rådhustilbygning og på biografen ved Kulturtorvet.

I de nye boligkvarterer på Søndre Havn er energikilden også udbredt. Her anlægger PensionDanmark en særligt ambitiøs linje med 210 kvadratmeter solceller på taget af “Skibet” – et kommende boligbyggeri med en blanding af familielejeboliger og et boligfællesskab for 50+ segmentet.

– Vi har arbejdet med at minimere boligernes miljømæssige fodaftryk med fokus på lav totaløkonomi i bygningens levetid i kraft af lave omkostninger til drift og vedligehold samtidig med, at trivslen for beboerne er i top. Ud over solcelleanlægget på taget er energiforbruget minimeret gennem en række tiltag til gavn for miljøet i vid forstand, siger Marius Møller, direktør i PensionDanmark Ejendomme.

Projektet forventes at få bæredygtighedscertificering DGNB Guld, og det omfattende solcelleanlæg forventes at producere 30.700 kWh pr. år.

Klimavenlig fjernvarme

Hovedenergikilden i det nye byggeri i Køge Kyst er den CO2-neutrale fjernvarme, som blev indført i Køge Kommune for fem år siden. Varmen kommer fra Køge Kraftvarmeværk, som fyrer med træflis fra Junckers Industrier.

– For ti år siden var der ikke fjernvarme i Køge, men kommunen valgte klogt at udnytte, at der i forvejen lå et biomassefyret kraftvarmeværk med en stor uudnyttet kapacitet og dermed potentiale til at forsyne omverdenen med klimavenlig energi – også i en fremtid med flere borgere og virksomheder, fortæller Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

– Og når de private bygherrer i Køge Kyst-området i stor udstrækning supplerer med solceller, er det jo alt i alt en god og bæredygtig energiforsyning i den hastigt voksende bydel, pointerer projektdirektøren og peger på, at det i det hele taget er et centralt punkt i Køge Kysts vision at skabe en bæredygtig bydel.

Alle de tre bygninger, som indtil nu er færdigbygget på Søndre Havn – Strandengen, Havblik og Strandparken – har solceller, ligesom der også skal være solceller på det kommende Strandterrasserne og Fællesbyg Køge Kysts planlagte byggeri.

Ud over solcelleanlægget på taget er energiforbruget minimeret gennem en række tiltag til gavn for miljøet i vid forstand.

Relateret indhold