Arkitema nomineret til World Architecture Festival Award

Det københavnske masterplanprojekt NærHeden har givet Arkitema Architects og karres+brands en nominering til årets prestigefulde World Architecture Festival Award i kategorien Masterplan Future.
NærHeden smelter de sociale relationer fra den tætte by sammen med forstadens grønne kvaliteter og giver kommende beboere optimale rammer for en nem hverdag med stærke fællesskaber. Illustration: Arkitema Architects.
NærHeden smelter de sociale relationer fra den tætte by sammen med forstadens grønne kvaliteter og giver kommende beboere optimale rammer for en nem hverdag med stærke fællesskaber. Illustration: Arkitema Architects.

Masterplanprojektet NærHeden har allerede tiltrukket sig en del opmærksomhed, især her i landet, men også internationalt har man fået øje på projektet. Således vil det ved World Architecture Festival i Berlin til november blive præsenteret foran et globalt netværk af arkitekter, mulige samarbejdspartnere og journalister. NærHeden er nemlig et blandt 350 nominerede arkitekturprojekter fra hele verden. En nominering, som Arkitema Architects er stolt af.

– Det er fantastisk dejligt at blive udvalgt blandt spændende projekter fra hele verden. Vi kan med rette være stolte af vores nominerede projekt NærHeden, et byudviklingsprojekt, der har fokus på livskvalitet og stærke relationer i et grønt miljø, fortæller Heidi Hjort Thuesen, segmentchef for Urban hos Arkitema Architects, i en pressemeddelelse.

Skaber relationer

NærHeden samler det bedste fra to verdener. Fra byernes tætte bebyggelse kommer fællesskabet i opgange, karréer og gårde samt nærheden til indkøb, institutioner og transport, og fra forstaden kommer de grønne omgivelser, muligheden for at præge sin egen bolig og drikke morgenkaffen i haven. Tilsammen udgør det fremtidens forstad.

– Styrken i NærHeden ligger i masterplanens struktur. Området består af fire kvarterer, der hver har en kvartersplads og et kvartershus. De er sammensat af store byggefelter med fællesfaciliteter og fælles haver. Det giver mødesteder og mulighed for mange typer fællesskaber fra det helt nære til de større sammenhænge. Det er let at skabe relationer, og det er vigtigt, fordi vi i dag flytter os mere og ikke nødvendigvis har en tidshorisont på 10-20 år til at bygge relationer op, fortæller Heidi Hjort Thuesen.

Bæredygtig hverdag

NærHeden er placeret mellem København og Roskilde og er en bæredygtig nytænkning af forstadsmiljøet i hovedstadsregionen.

Den tætte bebyggelse udnytter arealet bedre end i den traditionelle forstad og gør det muligt at leve mere bæredygtigt. Der er nærhed til det hele, til naturen, til hovedstaden, til hverdagens institutioner og til hinanden.

Området bindes sammen af natur og grønne områder. Det giver masser af rekreative muligheder og er samtidigt et vigtigt element i at håndtere regnvand, der i NærHeden bliver 100 procent på overfladen og derfor ikke belaster kloakkerne, men er med til at gøre byen grønnere og biodiversiteten større.

Stor elastik

Udformningen af boligerne i NærHeden bliver ifølge Arkitema Architects meget varieret og giver plads til, at forskellige boligtyper kan trives side om side. Med boliger af forskellig størrelse og udformning bliver Nærheden attraktiv for mange forskellige mennesker, familietyper og bofællesskaber. Det giver en god dynamik i boligklyngerne, at de rummer mennesker i forskellige livssituationer og stadier i livet og mange muligheder for udviklere.

World Architecture Festival Award bliver uddelt 16.-18. november i Berlin, hvor Arkitema og karres+brands skal præsentere NærHeden for en jury og dyste om at vinde kategorien Masterplan Future, der er en af 32 kategorier.

Øvrige bidragydere i projektet er Everyday Studio, Orbicon, VIA trafik, Esbensen, Social Action, Blue Bakery, Open Air Neighbourhood, Smith Innovation, Gerhard Dekker, Rune Thorbjørn Clausen, Klas Tham og Jørgen Junker.

Relateret indhold