Årets Sundhedsbyggeri: Human og helende arkitektur sikrer sejren

Psykiatrisk Center Sct. Hans, der bl.a. kaldes et poetisk, følsomt og helende stykke arkitektur, vinder prisen som Årets Sundhedsbyggeri.
Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Psykiatrisk Center Sct. Hans

  • Bygherre: Region Hovedstaden Psykiatri
  • Bygherrerådgiver: Niras
  • Totalrådgiver: KHR Architecture
  • Arkitekt: Rubow arkitekter
  • Landskabsarkitekt: Opland Landskab
  • Ingeniør: OJ Rådgivende Ingeniører, Spangenberg & Madsen
  • Byggeledelse: Moe
  • Entreprenør (fagentrepriser): CG Jensen, LM Byg, Hansen & Andersen, N.H.Hansen & Søn, Malerselskabet SBM, Georg Berg, Anchers Gulvservice, Wicotec Kirkebjerg, Caverion Danmark, Lindpro, Siemens, Tunstall, Enco, Skou Gruppen, Jakon Bygningsentreprise, JJI Akustik og Inventar og Hoffmann
  • Kunst: Sophia Kalkau
  • Areal: 20.600 kvadratmeter
  • Anlægssum: 700 mio. kr.

For 5. år i træk sætter Nohrcon fokus på de gode eksempler på byggeri og indretning af hospitaler, plejeboliger og psykiatriske centre med Kåringen af årets sundhedsbyggeri.

En offentlig afstemning og en fagjury har afgjort, at det er retspsykiatriens nye pejlemærke for fremtidens sundhedsbyggeri ved Roskilde Fjord, Psykiatrisk Center Sct. Hans, der har fortjent hædersprisen i år.

De fire andre projekter, der var nomineret til årets pris:

– DNV-Gødstrup, Herning

– Herlev Hospital: Kvinde-Barn-Center og Akutmodtagelse

– Hornbækhave Plejecenter, Hornbæk

– Steno Diabetes Center Copenhagen, Herlev

Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Juryen fremhævede bl.a. Psykiatrisk Center Sct. Hans’ store indlevelse i de særlige patienters behov og den tætte kontakt til naturen. Regionsrådsformand Lars Gaardhøj glæder sig over, at det er lykkedes at skabe nogle moderne og hjemlige rammer for patienter, pårørende og medarbejdere i retspsykiatrien.

Både fagjuryen og deltagerne i den offentlige afstemning har i indstillingerne strøet om sig med superlativer. Eksempelvis kalder medlemmerne af fagjuryen det psykiatriske center for ‘Et meget imødekommende projekt udført med stor indlevelse i de særlige patienters behov,’ og hylder det, at centeret ‘Viser stor forståelse for brugerne af byggeriet’.

Vendinger som ‘godt materialevalg’, ‘fin udnyttelse af dagslyset’ og ‘et smukt byggeri, som har taget funktionskravene alvorligt’ viser desuden, at juryen har set lyset i projektet.

Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Den offentlige afstemning gav bl.a. følgende skudsmål med på vejen til det vindende projekt:

– Det mest poetiske projekt

– Formidabelt løst

– Et på samme tid følsomt og enkelt stykke sundhedsarkitektur

– Skaber en rolig ramme for psykiatrisk behandling

– Human helende arkitektur i bedste danske arkitekturtradition

– Smukt og helende

– Smukt og funktionelt med fokus på de liv, som leves her.

Repræsentanter fra vinderteamet samlet til kåringen.
Repræsentanter fra vinderteamet samlet til kåringen.

Udsigten

Den nye retspsykiatri på Sct. Hans Hospital er opført som en selvstændig bygning i forlængelse til det historiske Sct. Hans fra 1800-tallet. I retspsykiatrien er der helt specielle og høje sikkerhedskrav – alligevel er det lykkedes at skabe et byggeri, der hverken giver associationer til hospital eller fængsel.

Den helende og funktionelle arkitektur sikrer dels, at de ansatte har en tryg arbejdsdag, og dels at patienterne trives i de unikke rammer.

Og brugerne har taget godt imod: Bygningen er således døbt ‘Udsigten’ af patienter og personale pga. dens fantastiske placering med udsigt til mark og skov ved Roskilde Fjord.

Midt i byggeriet ligger den store aktivitetspark, hvor patienterne kan nyde naturen eller få deres daglige motion på løbebanen. Der er også aktivitetsrum med motionsredskaber og en boldbane. Aktivitetstilbuddene omfatter også café, kiosk, stillerum til meditation/bøn, værksteder, et musikrum og en sportshal. Der er sågar et terapibassin, hvor patienter kan hvile krop og sind.

Patienterne bor i enestuer, som er gjort så hjemlige som muligt, med skæve vinkler og forskudte vinduer. Vindueskarme, skrivebord og det indbyggede skab er i træ, der giver en varm glød. I fællesarealer er der store glaspartier, så naturen trækkes indenfor. Der er hyggehjørner med tv og siddemøbel, og patienterne kan mødes om måltiderne i spisestuen.

Det nye psykiatriske center stod færdigt i december 2021.

Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

Relateret indhold