Årets lærling – en leder, der river ned

For første gang er en lærling på nedriveruddannelsen kåret som Årets Lærling - et skulderklap til en dygtig lærling og arbejdet med at opbygge en stærk faglig uddannelse, mener Nedriversektionen i DI Byggeri.
Fra venstre: Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden, Årets lærling Casper Jacobsen, afdelingschef Dennis Becker, borgmester Michael Ziegler, adm. direktør Søren Tscherning og produktionsleder Dean Christensen. Foto: DI.
Fra venstre: Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden, Årets lærling Casper Jacobsen, afdelingschef Dennis Becker, borgmester Michael Ziegler, adm. direktør Søren Tscherning og produktionsleder Dean Christensen. Foto: DI.

DI Hovedstaden uddeler hvert år Lærlingeprisen. Og for første gang blev det en nedriver, der løb med prisen.

– Dermed stempler nedriverfaget ind blandt de seriøse faglige uddannelser. For det er en uddannelse, som i takt med den stigende opmærksomhed på miljøet har fundet vej ind i byggeriets værdikæde.

Et rigtigt fag

I dag afspejler uddannelsen de nye og mere komplekse forhold i en branche, der tidligere ikke krævede uddannelse, fortæller formanden for Nedriversektionen i DI Byggeri, Thomas Kingo Karlsen.

Årets Lærling er Casper Jacobsen, og det kom ikke bag på hans arbejdsgiver G. Tscherning, hvor Casper har løbet hurtigt fra ungarbejder til sjakbajs.

I dag leder han byggepladser med op til 15 kolleger under sig.

– Og det gør han uden at ryste den mindste smule på hånden, fortalte afdelingschef Dennis Eiberg Becker, G. Tscherning ved overrækkelsen. Casper er en dygtig leder og derfor også en rollemodel. Det har talt med ved tildelingen af Lærlingeprisen 2022.

Nedrivning kræver omtanke

For Nedriversektionen i DI Byggeri er det en anerkendelse af det arbejde, der er gået forud. Det har handlet om at forvandle branchen fra et blakket muskelmandsfag til et næsten sofistikeret miljøteknisk fagområde, der befinder sig i begge ender af byggeriets værdikæde.

– I dag vil vi gerne genbruge så meget som muligt, og det kan kun lade sig gøre, hvis vi nedriver og sorterer forsvarligt og med viden om de materialer, vi har med at gøre. Og når byggeriet skal ende med at genanvende en meget stor del af byggematerialerne, så skal nedbryderne være med til at sikre, at det bliver sorteret korrekt og ikke ender i blandede bunker, der forurener hinanden. Det kan nemlig ikke bruges til noget, fortæller Thomas Kingo Karlsen.

Det er på den baggrund at lærlingeuddannelsen er skabt. Derfor er en nedriverlærling meget mere end en forhammer og en skovl. Det er i høj grad også miljøteknik, hvor der skal være styr på tingene og på kemien og forurenende stoffer.

Nedrivervirksomheden G. Tscherning er blandt dem, der går forrest i den generelle modernisering og omstilling, der præger branchen, og firmaet prioriterer lærlinge og uddannelse. Og i firmaet glæder man sig over, at Casper har valgt fortsætte i virksomheden efter uddannelsen.

Relateret indhold