Arbejdsulykker koster 28,4 mia. kr. – om året

Arbejdsulykker er dyre - både menneskeligt og økonomisk. I 2022 blev der anmeldt ca. 46.000 arbejdsulykker, som ikke havde med Covid19 at gøre. Det samlede tal var på mere end 90.000 arbejdsulykker.
Arbejdsskader kan have langvarige og dyre konsekvenser for både den enkelte og for samfundet. Arbejdsulykker koster hvert år arbejdsgiverne 14,2 mia. kr., mens det offentlige må punge ud med 11,5 mia. kr. De tilskadekomne får samlet 2,6 mia. kr. Foto: Getty Images
Arbejdsskader kan have langvarige og dyre konsekvenser for både den enkelte og for samfundet. Arbejdsulykker koster hvert år arbejdsgiverne 14,2 mia. kr., mens det offentlige må punge ud med 11,5 mia. kr. De tilskadekomne får samlet 2,6 mia. kr. Foto: Getty Images

I Beskæftigelsesministeriets nyeste udgave af publikationen ‘Status på arbejdsmarkedet’ har man valgt arbejdsulykker som et særligt tema. Her kan man bl.a. læse, at omkring 60.000 personer hvert år kommer til skade i forbindelse med deres arbejde.

Udgiften til de mange ulykker beløber sig til svimlende 28,4 mia. kr. om året. De samlede omkostninger dækker over et tab på 2,6 mia. kr. for tilskadekomne, 14,2 mia. kr. for arbejdsgiverne og 11,5 mia. kr. for det offentlige.

De 60.000 personer, der er fraværende i kortere eller længere tid efter en ulykke, svarer til et arbejdsudbud på ca. 26.000 fuldtidspersoner, viser analysen. Der er altså et stort både menneskeligt og økonomisk potentiale i at styrke arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser.

Analysen viser samtidig, at flere tilskadekomne i lavere grad deltager på arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, mens arbejdstiden reduceres for tilskadekomne, der fortsat er i beskæftigelse.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

– Når personer mister tilknytningen til arbejdsmarkedet efter en arbejdsulykke, er det et tab for både den enkelte, der ikke længere er en del af arbejdsfællesskabet, for arbejdsgiverne, der mister værdifuld arbejdskraft, og for samfundet som helhed, siger ministeren, der påpeger, at regeringen netop har fremsat et lovforslag om et forbedret arbejdsskadesystem.

Forslaget indeholder en række initiativer, der skal understøtte, at tilskadekomne fastholdes på arbejdsmarkedet.

– Rent økonomisk ved vi nu, at samfundet går glip af næsten 30 mia. kr. på grund af arbejdsulykker. Det er et uhyre højt tal, som vi alle har en forpligtelse til at få nedbragt, tilføjer Ane Halsboe-Jørgensen.

Stigende antal af anmeldte ulykker

I 2022 blev der anmeldt ca. 90.300 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet, hvilket er det højeste antal nogensinde. Det høje antal arbejdsulykker kan dels forklares af, at der siden 2020 har været anmeldt et stort antal Covid-19-relaterede arbejdsulykker.

Det skønnes, at ca. 44.000 ulykker, svarende til ca. halvdelen af anmeldelserne i 2022, er relateret til Covid-19.

Fra 2015 til 2019 blev der anmeldt ca. 42.000 arbejdsulykker om året. Når der ses bort fra covid-19 relaterede arbejdsulykker er antallet af anmeldte ulykker steget frem mod 2022.

Uden Covid-19-krisen blev der i 2022 anmeldt ca. 46.000 arbejdsulykker.

Vil du vide mere? Læs hele publikationen her.

Relateret indhold