Det vil være synd at påstå, at Enhedslistens forslag om at fratage virksomhedsejere retten til at drive eksempelvis byggevirksomhed, hvis de gang på gang overtræder arbejdsmiljøreglerne, bliver positivt modtaget i regeringen.
Dagens Byggeri har forsøgt at få en kommentar fra den nye beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), men han er taget på ferie. I stedet er det Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen, der skyder forslaget ned:
Det er ikke Arbejdstilsynets opgave at lukke virksomheder, men at sikre, at sikkerheden er på plads.
Hans Andersen Beskæftigelsesordfører, Venstre
– Det er ikke Arbejdstilsynets opgave at lukke virksomheder, men at sikre, at sikkerheden er på plads. Hvis der er overhængende fare, har Arbejdstilsynet pligt til at standse arbejdet, der først kan genoptages, når problemerne er løst. Det er helt uacceptabelt, at virksomheder groft overtræder arbejdsmiljøreglerne. Der skal være styr på sikkerheden – ikke mindst i byggeriet, hvor vi har set nogle af de meget alvorlige ulykker, siger Hans Andersen til Dagens Byggeri.
Bred forligskreds
Han henviser til, at en bred kreds af Folketingets partier står bag en ny arbejdsmiljøaftale, der har taget fat på at løse problemerne.
– De tiltag er først nu på vej til at blive gennemført. Det gælder først og fremmest en målretning af Arbejdstilsynets indsats, så Arbejdstilsynet primært kommer, hvor der er noget at komme efter, og mindre hvor virksomhederne kan finde ud af at overholde reglerne. For det andet forhøjer vi bøderne for de virksomheder, der groft overtræder sikkerhedsreglerne. For det tredje indfører vi et skærpet tilsyn ved grove overtrædelser, så Arbejdstilsynet uanmeldt fra dag til dag kan følge op på påbud og kontrollere, at virksomhederne har rettet ind. Mit budskab er, at nu skal den nye aftale have tid til at virke, fortsætter Hans Andersen.
Vejledning
Med hensyn til de udenlandske virksomheders manglende forståelse af de danske arbejdsmiljøregler, understreger Hans Andersen, at netop tilsynet med de udenlandske virksomheder vil være blandt prioriteringerne i tilsynet med byggesektoren, som har brug for vejledning og rådgivning.
– Så må partierne bag arbejdsmiljøaftalen næste sommer, når de nye regler har haft tid til at virke, drøfte situationen og vurdere resultaterne af indsatsen, efter at Arbejdstilsynet har fået de nye værktøjer. Man skal selvfølgelig ikke blive syg af at gå på arbejde.