Tækkebranchen har nu endelig fået papir på, at der ikke er forøget brandrisiko ved moderne stråtage. Med brandsikring udvikler en brand sig meget langsomt, og samtidig brænder disse tækkede tage ikke oftere end andre typer tag. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Nye brandtests har således ført til, at Trafik- og Byggestyrelsen nu tillader, at der bygges dobbelt så tæt som hidtil, fordi myndighederne er blevet overbevist om, at brandrisikoen ved brandsikrede stråtage er væsentligt mindre end hidtil antaget. Nu skal der kun være fem meter til skel imod hidtil ti meter.
– Det er en landvinding for tækkemændene, og vi ser frem til, at dette bæredygtige og klimavenlige tag nu vil vinde større indpas i nybyggeri af både helårs- og sommerhuse, siger formanden for Straatagets Kontor, Finn Guld.
Flere sommerhuse
På vegne af hele tækkebranchen er det tækkemand Finn Guld, der – i samarbejde med Dansk Byggeri – har udført de brandtests, der har ført til, at bygningsreglementets krav til afstande mellem stråtækte bygninger er halveret. Efterfølgende har den mest anvendte type brandsikring bestået de samme tests.
– Det glæder mig, for det vil helt sikkert føre til flere stråtækte sommerhuse, siger entreprenør Finn G. Andreasen, der har opført mere end 500 sommerhuse på den jyske vestkyst, hovedsagelig med stråtag, fordi husene så er lettere at sælge og leje ud.
Fordobling
Den mest benyttede måde at brandsikre et moderne stråtag er ved at lægge en glasfiberdug mellem strå og tagkonstruktion. Denne type brandsikring, Sepatec, er netop blevet godkendt på lige fod med at tække direkte på plader, som er den anden godkendte metode til brandsikring.
Tækkebranchen håber, at det nu vil lykkes at fordoble antallet af tækkede kvadratmeter ved at øge anvendelsen af stråtag på nybyggeri.
– Det er lykkedes at fordoble i Holland, så selvfølgelig lykkes det også herhjemme, siger direktør i Straatagets Kontor, Jørgen Kaarup.