Anbefaling: Fjern fugtskadet materiale frem for at udtørre det

Forskning fra Center for Indeklima og Sundhed i Boliger viser, at skimmelsvampe afgiver flest sporer til indeluften, når svampe udtørres efter fugtskader. Man bør derfor overveje at fjerne fugtskadet byggemateriale i stedet for at udtørre det.
Bærende bygningsdele bør afrenses for skimmelsvamp, inden de udtørres. Er der tale om synlige gipsplader, bør man overveje helt at fjerne det fugtige byggemateriale. Her ses fugtaftegning på træskelet som følge af kontakt med MgO-plade. Foto: byg-erfa.dk.
Bærende bygningsdele bør afrenses for skimmelsvamp, inden de udtørres. Er der tale om synlige gipsplader, bør man overveje helt at fjerne det fugtige byggemateriale. Her ses fugtaftegning på træskelet som følge af kontakt med MgO-plade. Foto: byg-erfa.dk.

Skimmelsvampe vokser på fugtige materialeoverflader, og store mængder luftbårne skimmelsvampesporer og andre svamperester giver et dårligt indeklima og kan gøre os syge. Derfor har seniorforsker Anne Mette Madsen og ph.d.-studerende Mika Frankel fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) som en del af CISBO-samarbejdet undersøgt, hvordan forskellige svampearter i indeklimaet afgiver sporer under udtørring af gipsplader efter en fugtskade.

Forskerne har undersøgt, hvilken betydning fugtigheden af luft og gipsplader har for sporeafgivelse og for, hvor stor en andel af de afgivne svampepartikler, der kan trænge ned i luftvejene.

Vores forsøg tyder på, at folk bliver mest udsat for svampesporer under udtørring, og derfor er det vigtigt at beskytte både dem, der bor eller arbejder i den fugtskadede bygning og dem, der arbejder med renoveringen, mens udtørring sker.

Anne Mette Madsen Seniorforsker, NFA

Udskift materialet

Resultaterne viser, at skimmelsvampe danner flest sporer under høj fugtighed, men afgiver flest sporer under udtørring. Derudover viser forsøgene, at der er en højere eksponering for svampesporerne, hvis der er aktivitet og bevægelse i rummet, da sporerne hvirvles op og rundt i luften.

– Vores forsøg tyder på, at folk bliver mest udsat for svampesporer under udtørring, og derfor er det vigtigt at beskytte både dem, der bor eller arbejder i den fugtskadede bygning og dem, der arbejder med renoveringen, mens udtørring sker. For jo mere aktivitet og luftpåvirkning, der er i et rum, jo flere svampesporer er der i luften, og jo større risiko er der for at indånde sporer, som kan have negativ effekt på helbredet, siger Anne Mette Madsen.

Ifølge professor Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut betyder forskningen, at man bør overveje at fjerne det fugtige byggemateriale og dermed skimmelsvampene, hvis det for eksempel drejer sig om synlige gipsplader. Er der tale om bærende bygningsdele, kan det være fornuftigt at afrense fugtige bygningsdele for skimmelsvamp, inden de udtørres.

Relateret indhold