Om analysen
- – Analysen bygger på en række indledende interviews med udvalgte aktører (forskere, bygherrer, rådgivere, udførende, producenter og forsikringsselskaber), en heldags-workshop med ca. 40 deltagere fra byggeriets virksomheder og brancheorganisationer og ni fokusgruppemøder med 5-10 deltagere i hver.
- – I analysen identificeres seks grupper af barrierer for mere bæredygtige byggematerialer: Tid, viden, økonomi, materialer, rammebetingelser og den menneskelige faktor og 10 løsningsindsatser til at imødegå barriererne.
Der er et udtalt ønske i byggeriet om at bygge mere bæredygtigt, og det kræver blandt andet et kig på brugen af nye byggematerialer.
Produktionen af byggematerialer står for 11 % af verdens CO2-udledning.
Derfor har branchesamarbejdet Værdibyg foretaget en analyse af, hvilke usikkerhedselementer og risici, byggeriets praktikere oplever, når de skal bygge med mere bæredygtige byggematerialer.
Analysen er mundet ud i publikationen ‘Risiko som barriere for bæredygtige byggematerialer’. Her identificeres seks grupper af barrierer for mere bæredygtige byggematerialer, og ifølge praktikere er risikoen ved materialerne er meget høj:
For eksempel mangler der viden om materialernes egenskaber, og hvordan de anskaffes; der er lavt kendskab til de tidsmæssige og økonomiske konsekvenser ved at bygge med materialerne; og så mangler der fortsat vilje og rammebetingelser, der motiverer byggeriets praktikere til at prøve materialerne af og generere den nødvendige viden.
10 indsatser
Analysen peger også på 10 indsatser, der bør iværksættes for at håndtere de barrierer, som praktikerne oplever, og for hver indsats er der udpeget en part eller aktørgruppe, der er oplagt til at tage indsatsen videre.
– Ved at forstå praktikernes udfordringer har vi kunnet opstille mulige løsningsindsatser, der kan mindske barriererne for at bygge med mere bæredygtige materialer, fortæller programdirektør i Værdibyg, Rolf Simonsen, og uddyber:
– Det handler for eksempel om at blive klogere på materialerne gennem demonstrationsprojekter, opbygning og formidling af viden om de nye materialer, forsikringsforhold og et kritisk blik på regler og krav til byggematerialer. Målet er at invitere forskellige aktører i byggeriet til handling, så de nødvendige indsatser kan gennemføres og understøtte brugen af mere bæredygtige byggematerialer, siger han.
Nødvendigt at forstå usikkerheder
Publikationen ‘Risiko som barriere for bæredygtige byggematerialer‘ er blevet til med støtte fra den filantropiske forening, Realdania.
Her er håbet, at byggeriets aktører, brancheorganisationer og myndigheder kan blive inspireret af at kigge nærmere på de usikkerhedselementer og risici, byggeriets praktikere oplever, så de nødvendige indsatser kan blive iværksat for at understøtte brugen af mere bæredygtige byggematerialer.
Det fortæller Lennie Clausen, der er programchef i Realdania:
– Det er nødvendigt, at vi forstår de usikkerheder, der hersker i branchen, for at finde ud af, hvordan de fjernes, fordeles eller reduceres. Vi håber, at analysen kan være til stor gavn for alle, der ønsker at forstå, hvorfor og hvordan risiko bliver en barriere for at bygge med mere bæredygtige byggematerialer.
Bag Værdibyg står brancheorganisationerne BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Tekniq Arbejdsgiverne.