Almene boliger går renoverings-amok

Over halvdelen af de mange milliarder til renoveringer via Landsbyggefonden er nu øremærket. Det resterende beløb skal nok blive brugt i år, spår sekretariatschef.
Almene boliger som her i Kalundborg kan opnå store energibesparelser ved renovering. Pressefoto.
Almene boliger som her i Kalundborg kan opnå store energibesparelser ved renovering. Pressefoto.

Tilsagn om renoveringer

  • Der er cirka 14,7 milliarder kroner til rådighed til at støtte renoveringer i den almene boligsektor i år.
  • Heraf kommer cirka 2,6 milliarder kroner fra den ordinære ramme, mens cirka 12,1 milliarder kroner kommer fra den ekstraordinære ramme.
  • Pr. 28. september 2020 har Landsbyggefonden givet såkaldt skema A-tilsagn (plus tillæg af de særlige energirammer) for lidt over 7,7 milliarder kroner.
  • Det svarer til cirka 53 procent af årets samlede ramme. (Og det svarer til cirka 42 procent af den ekstraordinære ramme).
  • Skema A-tilsagn er, når renoveringssagen er oprettet af Landsbyggefonden, og projektet er formelt godkendt.
  • Herefter er der stadig cirka 7,0 milliarder kroner til rådighed i år. Der er i øjeblikket renoveringer for næsten 7,7 milliarder kroner på vej gennem den endelige formelle behandling.
  • Alle 2020-sager har fået løfte om, at de bliver gennemført.

Da coronaen ramte, besluttede Folketinget at holde hånden under byggebranchen. Det betød blandt andet, at bevillingen til renoveringer i den almene boligsektor blev mere rundhåndet.

Nu skulle Landsbyggefondens venteliste barberes, og der blev afsat 12,1 milliarder kroner ekstra i indeværende år og cirka det halve beløb til 2021.

I år er puljen derfor løbet op i 14,7 milliarder kroner. Og de penge har fået ben at gå på. Det skriver Landsbyggefonden.

Alle penge bliver brugt

Ifølge en opgørelse fra Landsbyggefonden fra 28. september var der givet grønt lys til at begynde renoveringsprojekter for 7,7 milliarder kroner. Projekter for et tilsvarende beløb i øjeblikket ved at gennemgå den endelige formelle behandling. Forventningen er derfor, at sagerne er afsluttet før året løber ud.

– Vi når i mål. Vi er på omgangshøjde med situationen, fastslår sekretariatschef i Landsbyggefonden, Birger R. Kristensen.

Renoveringerne i den almene boligsektor omfatter mere end 450 projekter landet over i 2020 og 2021. Cirka 72.000 boliger skal have en tur.

Relateret indhold