Akordlønnede rammes oftere af arbejdsulykker

Der er forskellige opfattelser af, hvad der er årsag til de mange alvorlige arbejdsulykker i den svenske byggebranche. Et nyt forskningsprojekt viser nu, at både akkordarbejde, alder og stress vejer tungt.
Håndværkere, der arbejder på akkord, rammes oftere af arbejdsulykker sammenlignet med kollegaer ansat på timeløn. Foto: Colourbox.
Håndværkere, der arbejder på akkord, rammes oftere af arbejdsulykker sammenlignet med kollegaer ansat på timeløn. Foto: Colourbox.

Antal ulykker i Sverige og Danmark

  • ? Der sker næsten 1.000 alvorlige arbejdsulykker om året i den svenske byggebranche, der beskæftiger omkring 300.000 personer.
  • ? Der sker hvert år næsten 1.100 alvorlige ulykker i den danske bygge- og anlægsbranche. I første halvdel af 2016 var der i gennemsnit beskæftiget 156.700 personer.

Selv om byggebranchen er i front i Sverige, når det gælder et sikkert og sundt arbejdsmiljø, rammes næsten 1.000 medarbejdere hvert år af en alvorlig arbejdsulykke. Forklaringen er blandt andet, at arbejdsmarkedets parter har svært ved at gennemføre fælles og effektive indsatser, fordi forskningen er sparsom. Derfor har et svensk forskningsprojekt nu identificeret de faktorer, der spiller den største rolle, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

– Der findes simpelthen vidt forskellige opfattelser af de bagvedliggende årsager til ulykkerne, siger Magnus Stenberg fra Luleå Tekniska Universitet.

Akkordfolk rammes

Han har stået for projektet, der blandt andet har vist, at folk, der arbejder på akkord eller anden form for præstationsløn har 1,7 gange så stor sandsynlighed for at blive ramt af en alvorlig arbejdsulykke sammenlignet med kollegaer ansat på timeløn.

– Billedet er imidlertid mere komplekst end som så. Udover lønform handler det nemlig i en endnu højere grad om faktorer som tidspres, stress, alder, erhvervserfaring og sikkerhedskultur. Det interessante er, at der ofte vil være flere faktorer i spil på samme tid, som i sig selv øger risikoen ganske betydeligt. Det betyder, at der er noget meget konkret at forholde sig til og tage hensyn til, siger Magnus Stenberg.

En væsentlig information er eksempelvis, at risikoen for at komme ud for en alvorlig arbejdsulykke stiger med alderen. Også i forhold til stress kan man blive klogere, idet næsten halvdelen af deltagerne i undersøgelsen angiver, at de var meget eller til en vis grad stresset, da ulykken indtraf. Her spiller lønformen ind, da de timelønnede føler sig mindre stressede end medarbejdere med andre lønformer.

Dobbelt i Danmark

I Danmark er der mere end dobbelt så mange alvorlige arbejdsulykker i byggebranchen som i Sverige. Seniorforsker Johnny Dyreborg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø mener, at også danske forskere har brug for at skabe mere viden i forhold til områder som lønform, tidspres, stress og sikkerhedskultur og disses faktorer. Han mener også, at der er en udfordring i at få arbejdspladserne til at bruge den eksisterende viden.

– Vi har god forskningsmæssig viden om, hvad man skal være opmærksom på i forhold til alder og erhvervserfaring. Denne viden burde helt sikkert give basis for at handle, så vi kunne få færre ulykker blandt de yngre, siger Jonny Dyreborg.

Relateret indhold