Affaldsgebyr er meningsløst for tre ud af fire

Chef for Politik & Kommunikation i Ase, Thomas Telving. Foto: Ase.
Chef for Politik & Kommunikation i Ase, Thomas Telving. Foto: Ase.

Et stort antal selvstændige opkræves affaldsgebyr, selvom de ikke producerer affald. Det skaber vrede og frustration blandt de små virksomheder. En måling fra de selvstændiges organisation Ase viser, at tre ud af fire mener, at der ikke er en gennemskuelig sammenhæng mellem gebyrets størrelse og mængden af affald, de producerer.

Der er slet ingen tvivl om, at der i mange kommuner forvaltes stik i mod lovens intention, som jo netop er, at den, der forurener, skal betale. Det skaber kæmpe frustration blandt virksomhederne, at der helt åbenlyst er noget galt, men at viljen til at løse problemet synes ikke-eksisterende.

Få får medhold

Det fremgår desuden af målingen, at under hver sjette af de virksomheder, der søger om fritagelse, får medhold. Ifølge Ase overser man slagsiden ved at pålægge de selvstændige gebyrer, der ikke giver mening.

Når man for eksempel fastholder, at en konsulent, der ikke har andre driftsmidler end en PC, skal betale affaldsgebyr, underminerer man tilliden til, at man som myndighed vil virksomhederne det bedste. Det er en tillid, der kan tage lang tid at genopbygge, og det skader erhvervsklimaet.

Lov bør ændres

Hos Ase mener vi, at den eneste løsning er en lovændring.

Loven er meget løst formuleret, hvilket gør, at to identiske virksomheder har helt forskellige rettigheder alt efter hvilken kommune, de ligger i. Selvom der var politisk enighed, da loven blev lavet, er det nødvendigt, at man reviderer den, så der bliver større gennemsigtighed og mere ensartet behandling.

Relateret indhold