Åbent og moderne: Totalrenoverer Pergola-området på RUC

Hoffmann skal de næste to år totalrenovere dele af Pergola-området på RUC for Bygningsstyrelsen. Også udendørsarealerne får den helt store tur med bl.a. en Campushave med vild natur.
Den nye 'mellembygning', der skubbes ind mellem to af kubebygningerne, får store vinduesarealer, som bringer lyset ind i Pergolaen. Visualisering: Bygningsstyrelsen
Den nye 'mellembygning', der skubbes ind mellem to af kubebygningerne, får store vinduesarealer, som bringer lyset ind i Pergolaen. Visualisering: Bygningsstyrelsen

Roskilde Universitet – Pergola-området

  • Adresse: Universitetsvej 1, 4000 RoskildeBygherre: BygningsstyrelsenLejer: Roskilde UniversitetTotalentreprenør: HoffmannArkitekt: H+ og Vilhelm Lauritzen ArkitekterIngeniør: ArteliaByggestart: Januar 2024Forventes færdigt: December 2025Anslået budget: 430 mio. kr.Omfang: 8.705 kvm, 2 etager, 7 bygninger. Projektet omfatter ombygning og renovering af 8.705 kvadratmeter i Pergola-området på Roskilde Universitet. Området er et centralt knudepunkt på campus bestående af 9 bygninger i 2 etager opført i 1970’erne, hvoraf 5 af bygningerne samt de tilstødende udendørsarealer bliver totalrenoveret. Projektet udføres inden for den strategiske rammeaftale som Hoffmann har med Bygningsstyrelsen. Hoffmann har udvalgt alle leverandører og samarbejdspartnere. Kilde: SMART/Byggefakta

Frem til 2026 må studerende og ansatte i den del af Roskilde Universitet, hvor Pergola-området ligger, vænne sig til nye adgangsveje, da en stor del af det 8.705 kvm centrale knudepunkt på campus skal transformeres.

Fem af de ni kubebygninger i to etager opført i 1970’erne i Pergola-området totalrenoveres både ind- og udvendigt, så området bliver mere åbent med nye forsamlingssteder. Også de tilstødende udendørsarealer skal totalrenoveres, mens to ny bygninger skyder op.

Udover store, nye vinduespartier, som sikrer bedre lysindfald og direkte udsyn til omgivelserne, skal indretningen fremadrettet sikre større rummelighed, et bedre flow i bygningerne via nye gangforbindelser og understøtte moderne undervisnings- og læringsformer – herunder fokus på varierede muligheder for gruppearbejde, forelæsninger og fordybelse.

Projektet er muliggjort ved hjælp af en pulje på i alt 750 mio. kr., som regeringen i 2015 afsatte til funktionel fornyelse, istandsættelse og vedligehold af danske universiteter. Midlerne skal sikre, at universiteternes forældede bygninger bliver bragt i moderne stand, uden at huslejen stiger uforholdsmæssigt meget.

Der bliver lys, luft og højt til loftet i de to nye tilbygninger. Visualisering: Bygningsstyrelsen
Der bliver lys, luft og højt til loftet i de to nye tilbygninger. Visualisering: Bygningsstyrelsen

Vild med vilje i Campushaven

De udendørsarealer, som er omfattet af projektet, indebærer bl.a. Campushaven, der er et nyt opholdssted med udsigt til den nærliggende sø. Campushaven skal indgå i det resterende campusområdes vilde koncept, hvor biodiversitet, hjemmehørende plantearter og uklippede græsarealer får høj prioritet.

Læs også: Bygningsstyrelsen renoverer første universitet fra ny pulje

Gennemførelsen af projektet sker under den strategiske rammeaftale for totalentrepriser, hvor Bygningsstyrelsen varetager bygherrerollen med Hoffman som samarbejdspartner; en strategisk rammeaftale til en værdi på op mod 1,8 mia. kr., som entreprenørvirksomheden vandt tilbage i december 2020.

Byggepladsen blev etableret i december, hvorefter entreprenøren gik i gang med nedrivningen. Byggeriet forventes at stå færdigt i 2026.

Relateret indhold