Aalborg Portland lancerer nu sin nye cementtype Futurecem, som, producenten melder, har 30 procent lavere CO2-aftryk sammenlignet med almindelig Rapid cement, der i dag er den mest anvendte i Danmark.
Det står klart, efter S328-udvalget hos Dansk Standard officielt har godkendt cementtypen.
Selvom godkendelsen var ventet, giver nyheden smil på læben hos Aalborg Portland. Her mener man nemlig, der er tale om fremtidens cement med en teknologi, som fremover vil gøre det muligt at bygge mere bæredygtigt i beton, der er verdens mest anvendte byggemateriale.
– Futurecem er et kæmpe skridt på vejen mod en mere bæredygtig og klimavenlig cementproduktion i Danmark. Det har ikke kun enorm betydning for, at vi hos Aalborg Portland kan nå vores egne bæredygtighedsmål, men også for at vores nationale klimamål er inden for rækkevidde. Og med vores internationale moderkoncern Cementir i ryggen er det ambitionen at udbrede Futurecem-teknologien fra Danmark til resten af verden, lyder det fra direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland.
Samarbejder skubber til udviklingen
Futurecem udspringer af forsknings- og udviklingsprojektet Grøn Beton II, som løb fra 2014 til 2019 og havde en række virksomheder, offentlige institutioner og videnscentre i ryggen.
Ambitionen var at udvikle en ny, bæredygtig cementteknologi, der samtidig kunne ruste cement- og betonindustrien til en fremtid uden flyveaske, som bliver en stadig mere knap ressource i takt med udfasningen af kulkraftværker.
Resultaterne var lovende og har dannet fundamentet for cementtypen, som er en CO2-reduceret kompositcement, der udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller og muliggør over 35 procent klinkerudskiftning i cement. Men hvor man ofte ved udskiftning af klinker har set en cement med lavere styrke, er Futurecem unik, da den er meget tæt på at have samme egenskaber som ren Portland cement.
Siden afslutningen på Grøn Beton II har Aalborg Portland investeret i videreudviklingen og kommercialiseringen af cementteknologien, som er foregået i Cementir-koncernens forsknings- og udviklingsafdeling, der er beliggende i Aalborg. Men lanceringen betyder dog ikke, at udviklingen stopper her:
– Aktuelt arbejder vi med at udbrede teknologien til flere cementtyper i vores sortiment. Heriblandt også til hvid cement, og vi har allerede i 2019 kunnet introducere to nye hvide UHPC mørtler med Futurecem-teknologi, slutter Michael Lundgaard Thomsen.
Aalborg Portland har allerede fået de første ordrer på den grønnere cement i bogen, og cementvirksomheden forventer en stigende interesse for den nye cementtype i takt med det øgede fokus på bæredygtighed i større byggeprojekter.