Tagterrasse skal give kortere indlæggelser

En af de to hospitalsbygninger på Nyt Hospital Herlev får en tagterrasse med udsigt til grønne områder, og det kan betyde kortere indlæggelser.
Visualisering: Henning Larsen Architects.
Visualisering: Henning Larsen Architects.

I 2007 blev Herlev Hospital udpeget til at være akuthospital, og hospitalet har i de seneste år fået tilført en række specialer fra de øvrige hospitaler i regionen. Det satte gang i udbygningsplanerne for hospitalet nord for København, og nu – omkring 10 år efter beslutningen blev taget – er der fuld fart på byggeriet.

Det nye hospital kommer blandt andet til at bestå af en akutmodtagelse, som inkluderer grønne gårdhaver. På taget af de bygninger, der forbinder gårdarealerne anlægges to tagterrasser, som kan vise sig at betyde kortere indlæggelser for patienter. Hospitalsforsøg fra blandt andet USA viser nemlig, at patienter med udsigt til natur brugte mindre medicin, klagede mindre og blev hurtigere udskrevet.

Brandsikkert pusterum

Én af arkitekterne bag Nyt Hospital Herlev Matthias Lehr fra Henning Larsen Architects fortæller, at tagterrassen skal give patienterne et afslappende pusterum under en indlæggelse uden at give afkald på brandsikkerheden.

– Det er almen anerkendt i arkitektverdenen, at grønne åndehuller er godt for patienter, siger Matthias Lehr med henvisning til, at de flere hospitaler i Danmark er placeret i grønne omgivelser og tilføjer:

– Det var vigtigt for os, at designe tagterrasserne sådan, at selv de sengeliggende patienter kan komme ud og nyde udsigten, høre fuglefløjt og få et fredeligt pusterum fra hospitalets daglige gang.

Og lige netop de sengeliggende patienter og koncentrationen af mange mennesker på ét sted gør brandsikkerheden til topprioritering på et hospital.

– Med hensyn til tagterrassen på Nyt Herlev Hospital var både Region Hovedstaden som bygherre og vi som arkitekter meget opsat på, at den skulle bygges af brandsikker isoleringsløsning. Det er afgørende på et hospital, hvor rigtig mange patienter og medarbejdere har deres daglige gang, siger Matthias Lehr.

Derfor faldt valget på Toprock Terrace System, som både har den hårdhed, en tagterrasse kræver, og samtidig er brandsikker.

– Byggeprodukterne på taget har en stor betydning for, hvor hurtigt en brand udvikler og spreder sig. Vi har udviklet Toprock Terrace System af stenuld, der både forsinker spredningen af en eventuel brand og beskytter den bærende konstruktion, siger Hans Henrik Ter-Borch, arkitekt og leder for produktudviklingen hos Rockwool.

Det var vigtigt for os, at designe tagterrasserne sådan, at selv de sengeliggende patienter kan komme ud og nyde udsigten, høre fuglefløjt og få et fredeligt pusterum fra hospitalets daglige gang.

Relateret indhold