Ingen tegn på svigt ved altankollaps

Statens Byggeforskningsinstitut - SBi - har for Trafik- og Byggestyrelsen undersøgt, hvorfor en altan i Nykøbing Falster styrtede ned 31. juli 2016.
Konklusionen fra SBi lyder, at et kollaps som det aktuelle ikke kan forebygges ved almindelige eftersyn. Altanerne på billedet har i øvrigt ikke noget med den aktuelle sag at gøre. Foto: Colourbox.
Konklusionen fra SBi lyder, at et kollaps som det aktuelle ikke kan forebygges ved almindelige eftersyn. Altanerne på billedet har i øvrigt ikke noget med den aktuelle sag at gøre. Foto: Colourbox.

Undersøgelsen viser, at der ikke var synlige tegn på et forestående svigt, før altanen pludselig kollapsede, hvorved seks personer blev kvæstet. Altanen var konstrueret af en armeret betonplade, understøttet af udkragede udliggerjern, som var indstøbt i betonpladens ender. SBi’s undersøgelse viser, at udliggerjernene ikke var nedbrudte i selve altanpladen, men ved deres omstøbning i facademuren. Udliggerjernene var gennemtærede og havde ikke den fornødne bæreevne.

Ifølge rapporten var der tegn som revner og afsprængninger i betonen, misfarvning og rustudfældning. Det er faktorer, der traditionelt viser, at der er et underliggende korrosionsproblem.

Skjult i facaden?

Sagen viser ifølge SBi, at der kan være en fatal nedbrydning skjult i facaden uden direkte synlige tegn, og konklusionen lyder på den baggrund, at et kollaps som det aktuelle kan derfor ikke forebygges ved almindelige eftersyn.

SBi holder i samarbejde med Byggecentrum den 1. november klokken 13:00-15.30 et informationsmøde, der foregår ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet København, A. C. Meyers Vænge 15 i København.

På mødet sættes de seneste års bygningskollapser under lup – herunder altansagen fra Nykøbing Falster og kollapset af en spærkonstruktion i et supermarked i Dronningmølle.

Tilstrækkelig respekt?

Hvorfor gik det galt? Kunne det være undgået? Og hvem har ansvaret?

– Uanset placeringen af det juridiske ansvar er det karakteristisk for flere af sagerne, at der har været adskillige personer, som kunne have grebet ind i tide. Det rejser spørgsmålet, om der er tilstrækkelig respekt for, at bærende konstruktioners sikkerhed er et spørgsmål om liv eller død, lyder budskabet i indbydelsen.

På mødet får deltagerne eksperternes svar på, hvorfor det gik galt, og hvad man har pligt til som rådgiver, udførende, myndighed og bygningsejer. Desuden får deltagerne også forsikringsbranchens bud på, hvornår forsikringen dækker.

Informationsmødet er for rådgivere, bygherrer, bygningsejere, bygningssagkyndige, byggesagsbehandlere, udførende og alle andre, der vil blive klogere på både årsager til og forebyggelse af bygningskollaps.

Relateret indhold