66 pct. færre arbejdsulykker på 5 år – sådan gjorde Kemp & Lauritzen

I 2018 intensiverede Kemp & Lauritzen indsatsen for at få hver enkelt medarbejder til at tænke over sin egen sikkerhed. Og med 3 overordnede tiltag har det givet gode resultater.
Kemp & Lauritzen, der leverer løsninger inden for el, VVS, ventilation og køl, har knap 2.500 medarbejdere landet over.
Kemp & Lauritzen, der leverer løsninger inden for el, VVS, ventilation og køl, har knap 2.500 medarbejdere landet over.

Sidste år døde 43 medarbejdere i arbejdsulykker i Danmark, heraf arbejdede 7 af dem i byggeriet, viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet.

Læs mere: Foruroligende stigning: Syv medarbejdere døde på byggepladsen i 2022

I dag sættes der fokus på netop forebyggelsen af arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme med ‘World Day for Safety and Health at Work’.

En af de virksomheder, der har taget den vigtige dagsorden til sig, er teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen:

– Vi vil ikke acceptere, at vores ansatte ikke kommer hele hjem fra arbejde. Derfor har vi siden 2018 intensiveret vores indsats for at få hver enkelt medarbejder til at tænke over sin egen sikkerhed. Vores fokus har været at rykke ved adfærden og skabe en kulturændring i hele organisationen – lige fra vores lærlinge til vores øverste ledere, siger Thomas Thorsøe, der er HR-direktør i Kemp & Lauritzen.

3 tiltag

Kemp & Lauritzen har implementeret 3 overordnede tiltag:

– ‘Safety walks’, som er et dialogværktøj, hvor lederen ude hos teknikerne italesætter den operative sikkerhed.

– ‘Sikker Job Analyse (SJA)’, som er en oversigt og tjekliste til teknikerne med risikovurdering af arbejdsopgaven.

– Sikkerhedstræning ved onboarding i form af online sikkerhedskursus.

Desuden har virksomheden udvidet arbejdsmiljøorganisationen fra 40 til 120 arbejdsmiljørepræsentanter, hvoraf alle er en del af driften, med praktisk forståelse af arbejdet med sikkerhed.

En god milepæl

Den samlede indsats har bidraget til, at Kemp & Lauritzen har nedbragt antallet af alvorlige arbejdsulykker med næsten 66 % siden 2018.

Ulykkesfrekvensen (LTI’en), der før lå på 25, er i dag helt nede på 8,6. I samme periode er sygefraværet faldet fra 6,7 % til 4,1 %.

– Vi er rigtig stolte af vores foreløbige resultater, og at vi har nedbragt vores alvorlige arbejdsulykker med næsten to tredjedele, er en god milepæl for os. Når det er sagt, er det altafgørende, at vi får tallet endnu længere ned. Vores medarbejderes sikkerhed, sundhed og trivsel kommer før alt andet, siger Thomas Thorsøe.

Ulykkesfrekvens (LTI) = antal af arbejdsulykker pr. 1.000.000 arbejdstimer, hvor der har været fravær i mere end én dag.

Relateret indhold