3XN med i 85 meter højt træprojekt i Schweiz

Tårnet består af lejligheder, et hotel og butikker. Der er lagt særlig vægt på et design, der løfter byudviklingen ved at skabe liv og behagelige byrum.
Restauranten. Visualisering: 3XN.
Restauranten. Visualisering: 3XN.

Om projektet

  • Lokation: Lausanne, Schweiz
  • Team: 3XN og IttenBrechbühl
  • Bygherre: Insula SA / Realstone
  • Areal: 37,000 kvm.

Tilia Tower består af et blandet program af lejligheder, hotel, co-working og forskellige offentlige funktioner som hotellobby, bar, butikker, restauranter og caféer. De offentlige funktioner skal være med til at aktivere området og bidrage til et rigere by- og nærmiljø på alle tider af døgnet, og Tilia Tower kommer derfor til at være en central medspiller i udviklingen og aktiveringen af den spirende bydel.

Et mangfoldigt design

Udover et varieret program har variation også været et af nøglegrebene i bygningens design. Mangfoldigheden afspejler sig i facaden og dens detaljerede og vekslede udtryk. Her er lejlighedernes skala struktureret i individuelle elementer – eller kasser, der forskyder sig oven på hinanden i et pragmatisk system. Resultatet er en sammensat bygning med en åben og stærk identitet og et organisk udtryk, der bryder med den klassiske homogene kasse.

De dybe vinduesnicher og terrasser rækker ud og skaber forbindelse mellem bygningen, dens brugere og uderummet, og giver Tilia Tower et raffineret og legende udtryk. Dybden på nicherne og terrasserne optimerer energieffektiviteten og forholdet til sol, vind og dagslys, og skaber behagelige, uforstyrrede rekreative udendørsarealer.

Forbindelse til naturen

– Vi har arbejdet ud fra filosofien om at gøre bygning så menneskelig som mulig ved at vægte forbindelsen til naturen og sikre godt dagslys, som vi ved er vigtig for menneskers velvære. Træ er gennemgående materialer i projektet og tilføjer et naturligt, varmt og robust udtryk. Træ er er fantastisk byggemateriale, og det vil give bygningen et fint taktilit udtryk. Tilia Tower bliver et lyst, venligt, menneskeligt og bæredygtigt byggeri, siger Jan Ammundsen, der er arkitekt og ansvarlig seniorpartner for Tilia Tower hos 3XN.

Visualisering: 3XN.
Visualisering: 3XN.

Udover at bidrage til et godt indeklima bidrager valget af træ desuden til en signifikant reduktion af CO2-aftryket. Foran den nye bygning etableres et grønt byrum i form af et torv, der skaber biodiversitet for planter og mikroorganismer.

I forlængelse af det nye højhus ligger en ældre men velfungerende kontorbygning og badmintonhal. De to eksisterende bygninger bevares og gennemgår en transformation, der består af en energieffektiv renovation og opdatering af facader, så de matcher den nye bygning. Målet for hele projektet er at opnå den ambitiøse certificering Minergie-P.

Relateret indhold