200 mio. kr. ekstra sender endnu flere olie- og gasfyr til ophuggeren

Fjernvarmen skal rulles ud til endnu flere husstande. Det er de enige om i folketinget, der nu afsætter 200 mio. kr. ekstra til hhv. afkobling af olie- og gasfyr og udrulning af fjernvarmen.
Landets fjernvarmevirksomheder kan få tilskud til konverteringsprojekter, så flere boliger kan slippe af med deres individuelle olie- og gasfyr og i stedet få fjernvarme. Nu er der kommet endnu flere penge i puljen. Arkivfoto: Fors
Landets fjernvarmevirksomheder kan få tilskud til konverteringsprojekter, så flere boliger kan slippe af med deres individuelle olie- og gasfyr og i stedet få fjernvarme. Nu er der kommet endnu flere penge i puljen. Arkivfoto: Fors

Et bredt flertal i folketinget sætter nu ild under kedlerne, så Danmark i højere grad bliver uafhængige af russisk gas. Det skal nye 200 mio. kr. til hhv. afkoblingsordningen (112 mio. kr.) og fjernvarmepuljen (88 mio. kr.) hjælpe til med.

Fordelingen af midlerne vil blive lagt oven i dem, der allerede er afsat til de respektive puljer. Således indeholder afkoblingsordningen nu 254 mio. kr. og fjernvarmepuljen 386 mio. kr. i 2023, inkl. midler fra Aftale om inflationshjælp 2023 og Aftale om vinterhjælp 2022.

Det er en aftale mellem regeringen og Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige der nu sikrer, at endnu flere danske husstande kan få hjælp til at komme af med deres fossile varmekilder som gas og olie.

– Gassen skal ud af de danske hjem og erstattes med en grøn varmekilde som for eksempel fjernvarme eller en varmepumpe. Danskerne har allerede vist meget stor interesse for at komme af med deres olie- og gasfyr, og derfor er jeg glad for, at vi allerede i år kan hjælpe endnu flere danskere med at blive afkoblet gassystemet og hjælpe fjernvarmevirksomhederne med at rulle fjernvarme ud til flere, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Særligt stort potentiale i 10 hovedstadskommuner

Sweco gennemførte i april 2022 en fjernvarmeanalyse, der viser, at der et stort potentiale for at udbygge fjernvarmen i kommuner i Region Hovedstaden og omkring landets større byer, primært på Sjælland, men også i det østlige Jylland samt i Sønderjylland.

Her er det teknisk muligt at etablere fjernvarme, samtidig med at det vil give en økonomisk besparelse for hver enkelt husstand at udskifte gas- eller oliefyr med den grønnere fjernvarme. Analysen, der er baseret på energipriserne i april 2022, nævner disse ti kommuner, hvor der er størst potentiale i at udbygge fjernvarmenettet:

Hvidovre

Rødovre

Tårnby

Ballerup

Herlev

Furesø

Rudersdal

Egedal

Greve

Dragør.

Energiekspert Kasper Qvist fra Sweco slog allerede dengang fast, at så mange husstande som muligt bør kommer over på fjernvarme, dér hvor det giver mening, mens de resterende husstande bliver forsynet vha. en varmepumpe.

– Totaløkonomisk bør vi udbygge fjernvarmenettet så meget så muligt og benytte varmepumper, hvor det ikke økonomisk og teknisk kan lade sig gøre at udbygge fjernvarmenettet. Vi skal undgå varmepumper og fjernvarme konkurrerer mod hinanden ved at blande dem i samme område. I stedet skal vi have blik for, hvor de to teknologier er gode hver især, forklarer Kasper Qvist.

Kan slippe for gebyret

Med afkoblingsordningen kan husstande søge om fritagelse for at betale gebyret for at blive koblet af gassystemet, når de afmelder deres gasfyr, og så længe der er penge i puljen. Den øvelse koster i dag ca. 8.000 kr. pr. husstand.

Fjernvarmepuljen giver fjernvarmevirksomheder tilskud til konverteringsprojekter, hvor fjernvarmenet udrulles i nye fjernvarmeområder, og hvor individuelle olie- og gasfyr konverteres til fjernvarme. Fjernvarmevirksomhederne kan modtage op til 20.000 kr. i støtte pr. konvertering.

Det er muligt for husstande, både få gebyrfritagelse fra afkoblingsordningen og få støtte fra fjernvarmepuljen, hvis der skiftes fra gasfyr, og fjernvarmevirksomheden udruller fjernvarme i ens område.

Der er i alt afsat 4,7 mia. kr. i perioden 2020-2026 til puljer, som understøtter udfasning af olie- og gasfyr i private boliger (fjernvarmepuljen, afkoblingsordningen, skrotningsordningen og bygningspuljen).

Relateret indhold