Cobe er sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark udpeget som vinder af projektkonkurrencen om Fremtidens Folketing. Sammen skal de stå for at restaurere og omdanne de historiske bygninger og Rigsdagsgården på Slotsholmen, som i fremtiden skal danne de bedste rammer for, at alle kan opleve demokratiet helt tæt på.
Fagdommerne, Natalie Mossin, Rosa Lund og Torben Nielsen, udtaler:
– Vinderforslaget er meget vellykket, både hvad angår arkitektur og funktion. Besøgsindgangen i Rigsdagsgården, inspireret af det danske historiske tingsted, byder besøgende velkommen, og der er skabt en god sammenhæng mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg, så den atmosfære og aktivitet, der kendetegner Folketinget, også afspejles i de nye rammer.
Vinderteamet har siden august 2023 – og i lighed med fire andre prækvalificerede teams – arbejdet med forslag til, hvordan Folketingets fremtidige rammer kan se ud. Visionen bag projektet er at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre, hvor der er flere aktiviteter for borgerne.
De besøgende kan i fremtidens Folketing bl.a. få glæde af et besøgscenter for borgere i alle aldre fra hele landet. Udover at åbne Folketinget for flere besøgende skal projektet også forbedre rammerne for det parlamentariske arbejde og skabe moderne parlamentariske faciliteter, såsom udvalgsværelser og arbejdspladser.
Projektkonkurrencen har omfattet 10.000-12.000 kvm og skal bl.a. indeholde:
– Et besøgscenter, der giver mulighed for at flere borgere kan besøge Folketinget, lære mere om Tingets arbejde og få lyst til at engagere sig mere i demokratiet.
– En underjordisk besøgsindgang i Rigsdagsgården med en underjordisk forbindelse mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg Slot.
– Tidssvarende parlamentariske faciliteter og arbejdspladser.
– Et spisested som alle husets gæster kan benytte.
Arkitekt og stifter af Cobe, Dan Stubbergaard, siger:
– Som arkitekt er der ikke en mere inspirerende opgave end at få lov at arbejde med de fysiske rammer om vores folkestyre. Der er en helt enorm kulturarv, som vi skal værne om, og samtidig skal vi skabe noget nyt til danskerne, som lukker dem ind og får dem til at mærke demokratiet og dets historie og vise vores folkestyre, når det er bedst.
De fire andre prækvalificerede teams, der deltog i arkitektkonkurrencen, er:
– Dorte Mandrup i samarbejde med Rønnow Leth & Gori, Detblå, Martin Funch Rådgivende Ingeniører & OJ Rådgivende ingeniører
– Henning Larsen i samarbejde med JAJA Architects & Varmings Tegnestue
– H+ i samarbejde med C.F. Møller, Erik Brandt Dam & Artelia
– Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med Marianne Levinsen Landskab, Elgaard architecture, BuroHappold, Schmidt Brandrådgivning, Johan Galster & We Do Democracy