Teglkoncernen Randers Tegl indgår et strategisk og kommercielt samarbejde med Genbrugssten, der er ejet af den almennyttige fond Cirkulær Nord Fonden, som har til formål at fremme cirkulær økonomi.
Læs også: Sætter strøm til cement: “Regeringen har set sig blind på CO2-fangst”
Det er samtidig en virksomhed, der har oplevet en betydelig vækst de seneste år, fortæller adm. direktør Thomas Piper, Randers Tegl:
– Vi har fulgt udviklingen inden for genbrug af mursten og mener, at det er den helt rigtige vej at gå. Når en murstensbygning fra eksempelvis 1950’erne nedrives, bliver stenene ofte blot nedknust og brugt som vejfyld. Det er helt unødvendigt, da en stor del af stenene kan genbruges og finde vej til nye byggerier. Den udvikling vil vi gerne sætte yderligere fart på.
Helt nyt kommercielt niveau
Partners samarbejdet indebærer, at Randers Tegl skal sælge genbrugssten fra Genbrugssten, og at Randers Tegl skal genanvende nedknuste overskudsmaterialer fra produktionen.
– Det (samarbejdet, red.) løfter med ét vores kommercielle afsætningsmuligheder til et helt nyt niveau, og det giver os mulighed for at koncentrere os om det, vi er bedst til – nemlig at købe brugte mursten og at rense og klargøre dem til genbrug, siger adm. direktør Steen Madsen, Genbrugssten.
Læs også: Cirkulær arkitektur skal brande Danmark under OL i Paris
Han fortæller videre, at genbrugssten typisk koster lidt mere end en ny, men at de stadig er populære, særligt blandt arkitekter, der ønsker at nedbringe byggeriets CO2-udledning og skabe et særligt æstetisk udtryk.
Fra promille til procent
Beregninger fra Cowi estimerer, at der nedrives bygninger med tilsammen ca. 40 mio. mursten om året, og med samarbejdet har de to virksomheder en fælles målsætning om at løfte markedet fra promille til procent:
– Vi arbejder målrettet på at nedbringe CO2-udledningen for den traditionelle produktion af mursten, og parallelt med dette ønsker vi at fremme genbrug og genanvendelse. Mursten har været anvendt i Danmark i mere end tusinde år, og nu skal vi finde nye veje til at reducere hele byggeriets CO2-udledning. Det er afgørende for at sikre, at tegl også i fremtiden er et relevant materialevalg, siger Thomas Piper.
Læs også: Tilslutter sig Reduction Roadmap: “Det handler om at sætte en retning”
Randers Tegl-gruppen har 300 ansatte og en årlig omsætning på ca. 650 mio. kroner.