Vikinger og sommerliv: Vil genskabe historiske torve i Aarhus

Et nyt samarbejde mellem Aarhus Kommune og Moesgaard Museum skal undersøge, hvordan der kan komme mere liv i de centrale og historiske torve, Bispetorvet og Store Torv. To scenarier er i spil.
Skt. Clemens Torv omkring år 1875-1879. Foto: Hammerschmidt Foto og AarhusArkivet.dk.
Skt. Clemens Torv omkring år 1875-1879. Foto: Hammerschmidt Foto og AarhusArkivet.dk.

I sidste uge mødtes Aarhus Kommune og Moesgaard Museum med en række interessenter og naboer til Bispetorvet og Store Torv for inputs til processen for et projekt, der skal skabe mere liv på de historiske torve.

Læs også: Efter årtiers kamp flytter stationsbygningen

– Der er ingen tvivl om, at vi i dag ikke har forløst det potentiale, der er i torvene. Derfor har torvene heller ikke den betydning for vores midtby, som de engang har haft, fortæller Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

– Det skal vi have genskabt, og mine ambitioner er høje. Jeg glæder mig over samarbejdet med Moesgaard Museum, som jeg er sikker på, kan være med til at løfte projektet, så vi også får formidlet den historie, som torvene og området rummer, tilføjer han.

Stille novemberaften og summen af liv

I flere omgange har der været arbejdet med torvene, og ifølge Anne Mette Boye, stadsarkitekt, Aarhus, vil den kommende proces bygge videre på det – ligesom den også vil inkludere læring fra de midlertidige byrumsinstallationer, fortæller hun. I første omgang vil der blive udarbejdet et ideoplæg med to forskellige scenarier:

– Der skal være plads til byens liv til hverdag, de samlende begivenheder og de forskellige årstiderne. Det skal være smukt at krydse torvene en kold, stille novemberaften og plads til sommerens summen af liv. Og så skal vi have fat i stedets dybde og mange fortællinger, der har betydning for det Aarhus, som er i dag. Vi skal undersøge, om det kan skabe bedre rum om Skt. Clemens Torv, Bispetorvet og Store Torv, siger hun.

Vikingemuseum i midtbyen

I samarbejdet vil man bl.a. undersøge de scenarier, der kobler byrum, byliv og formidling af vikingetiden, oplyses det.

Læs også: ‘Et af de mest spændende byggerier i min karriere’ – skole bygger rundt

Her er ét scenarie en forbedring af torvenes indretning, mens et andet vil se på en mindre bygning på Skt. Clemens Torv, som der også tidligere har været. Desuden vil en bygning også give plads til, at Moesgaard Museum kan få et nyt museum i midtbyen, der kan erstatte det eksisterende vikingemuseum i kælderen ved Bispetorvet.

– Vores vision er at skabe en oplevelse i verdensklasse med udgangspunkt i Vikingetidens Aros i Aarhus Midtby, fortæller Mads Kähler Holst, direktør ved Moesgaard Museum.

Læs også: Lundgaard & Tranberg vinder vikingeslaget

– Vi vil bygge på en ny stor og opdateret vikingefortælling med fremhævning af internationale sammenhænge, de mange forskellige verdensforestillinger, og hvordan de satte deres spor i Aarhus. Vi skal tilbage i tid til en verden for 1.000 år siden, som på den ene side er vild og fremmed, og på den anden side også kan være et spejl på vores egen verden, fordi vikingetiden var en opbrudstid, hvor verden åbnede og forandrede sig fundamentalt.

De to scenarier skal være færdige til sommer 2024, og på baggrund af disse besluttes det, hvilket scenarie man ønsker at gå videre med. Herefter igangsættes en proces, der skal rejse midler til en arkitektkonkurrence og finansiering til at anlægge torvene.

Relateret indhold