“Copenhagen Lessons”
- UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 fandt sted fra 2. til 6. juli i København under det overordnede tema var Sustainable Futures – Leave No One Behind. Her blev bl.a. “The Copenhagen Lessons”, som består af 10 principper, præsenteret:
- 1. Værdighed og deltagelse for alle mennesker er fundamental i arkitekturen. Der er ingen skønhed i eksklusion.
- 2. Mennesker i risiko for at blive ekskluderet eller left behind skal tilbydes bolig først, når vi bygger, planlægger og udvikler.
- 3. Eksisterende byggede strukturer skal altid bruges, før man bygger nyt.
- 4. Ingen byudvikling må udradere grønne områder.
- 5. Naturlige økosystemer og fødevareproduktion skal prioriteres uafhængigt af byggeri.
- 6. Ingen jomfruelige ressourcer må bruges i byggeri, hvis genbrug er mulig.
- 7. Intet byggeaffald må produceres eller efterlades fra byggeprojekter.
- 8. Når man anskaffer materialer til byggeri skal lokale, genanvendelige materialer prioriteres øverst.
- 9. Alt, hvad vi bygger, skal optage mere CO2, end det udleder.
- 10. Ved byudvikling, planlægning og konstruktion i det byggede miljø skal samtlige aktiviteter have en positiv virkning på økosystemer og forsyninger af rent drikkevand.
Siden 2007 er Årets Arne blevet uddelt af Arkitektforeningens lokalledelse København.
Prisen gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i hovedstadsområdet i det forgange år, og for en måned siden var 17 projekter tilbage i udvælgelsen.
Læs mere: 17 projekter kæmper om Årets Arne – se listen her
Nu er 5 nominerede projekter tilbage i årets konkurrence, og i den kommende udvælgelse vil værkerne blive vurderet efter et særligt sæt parametre, nemlig ‘The Copenhagen Lessons’, som blev født på UIA Verdenskongressen for Arkitekter i sommer.
Det vil sige, at når juryen skal besigtige projekterne, vil de have fokus på, hvordan værkerne forholder sig til de ti nye guidelines for bæredygtighed i byggebranchen.
Derudover er det også første gang nogensinde, at en tegnestue er nomineret med hele to projekter:
Pihlmann Architects er nomineret med de to transformationer Åben Bryggeri i Kødbyen og boligen House 14a begge med fokus på de eksisterende bygningers placering i arkitekturhistorien.
Også Philip Lütken er nomineret med et transformationsprojekt af en bolig, som efter omdannelsen bringer flere generationer sammen under samme tag.
ACT Architects, Sweco Architects og Briq (indretning) er nomineret med dette års største transformationsprojekt, nemlig den nænsomme transformation af Rød Lager Bygning i Carlsberg Byen til kontorer.
Selvom det særligt er transformationsprojekterne, der skiller sig ud – både når det gælder til bæredygtighed og på deres arkitektoniske kvaliteter – så har et landskabs- og klimatilpasningsprojekt sneget sig ind blandt de nominerede projekter. Med klimaprojektet Karens Minde Aksen viser Schønherr, hvorledes landskabsarkitektur, klimasikring og borgerinddragelse kan sammentænkes og er dermed også med i kapløbet om den eftertragtede pris, lyder det videre.
Fejring og kritik
Årets vinder findes traditionen tro ved et offentligt arrangement, hvor de nominerede værker præsenteres og diskuteres af juryen sammen med særligt inviterede gæstekritikere.
I år afholdes den såkaldte ‘Fejring og Kritik’ samt afsløringen af årets vinder af Årets Arne og Årets Lille Arne 2024 til Lokalafdeling Københavns nytårskur fredag d. 26. jan. 2024 i Tårnet – The Plant i København.
Prisen er opkaldt efter den danske arkitekt Arne Jacobsen (1902-1971), som bl.a. står bag værker som Nationalbanken og Rødovre Rådhus.