DI og SMVdanmark: Godt forslag til skattereform, men også fejlskud

Søndag aften fremlagde regeringen sit forslag til en skattereform, der rummer lettelser i personskatten for 6,75 mia. kroner. Retningen er rigtig, men ambitionerne er for lave, mener organisationer.
Danskerne skal have mere ud af at gå på arbejde, lyder det fra regeringen, der netop har fremlagt sit forslag til en skattereform. Foto: Gettyimages.
Danskerne skal have mere ud af at gå på arbejde, lyder det fra regeringen, der netop har fremlagt sit forslag til en skattereform. Foto: Gettyimages.

Søndag fortalte økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) til Berlingske om SVM-regeringens skattereform, som vil fokusere på, at danskerne skal have mere ud af at gå på arbejde. Et forslag, der rummer lettelser i personskatten for 6,75 mia. kroner.

Læs også: DI vil styrke virksomhederne – og sikre 20 milliarder til kernevelfærd

Hos Dansk Industri (DI), hvor medlemmerne stadig har store vanskeligheder med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, vækker forslaget umiddelbart glæde:

– Mere arbejdskraft er afgørende for vores velstand og vores velfærdssamfund, og for at vi kan komme i mål med den grønne omstilling, bedre sundhedsløsninger og alt det andet, vi gerne vil. Den brede regering skal have ros for at se værdien af skattelettelser til den arbejdende dansker. Det har vi ikke set i mere end et årti, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han peger dels på, at regeringen har højnet ambitionerne ud over regeringsgrundlaget, så skattelettelserne vil øge arbejdsudbuddet med flere end 5.000 personer, og så glæder han sig specifikt over et bedre beskæftigelsesfradrag, så flere lønmodtagere får mere gavn af fradraget.

Stor mangel på arbejdskraft bliver nok værre

Også i SMVdanmark, der er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger, roser adm. direktør Jakob Brandt udspillet:

– Manglen på arbejdskraft i Danmark er så stor, og bliver med stor sandsynlighed endnu værre i fremtiden, så regeringens grundtanke om at gøre det mere attraktivt at arbejde er helt rigtig. Jeg betragter reformen som en sund og nødvendig indirekte investering i de danske virksomheder, siger han.

Størstedelen af skattelettelsen går til at øge beskæftigelsesfradraget hvilket Jakob Brandt kvitterer positivt for. Men især forøgelsen af topskattegrænsen vækker hans begejstring.

Top-topskat er helt skæv og uhensigtsmæssig

Jakob Brandt mener dog, at selv om retningen er rigtig, så er ambitionsniveauet for lavt.

– Lettelserne svarer faktisk kun til en lille del af råderummet. Derfor har vi råd til at øge danskernes arbejdslyst endnu mere, så vi bliver i stand til at gennemføre de helt nødvendige kommende energieffektiviseringer, den grønne omstilling og sikre et godt velfærdsniveau.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.
Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.

Direktøren noterer sig desuden, at regeringens skatteudspil ikke berører erhvervsbeskatningen, men kalder den nye top-topskat et fejlskud.

Og det er Lars Sandahl Sørensen er enig i:

– Vi er glade for, at topskatten bliver lettet for de mange danskere, som fremover i stedet vil skulle betale den nye mellemskat. Men det er tosset, at man til gengæld vil indføre en top-topskat. Den er helt skæv og uhensigtsmæssig. Den vil gøre det dyrere for danske virksomheder at hyre danske toptalenter her i Danmark, hvilket skader deres konkurrenceevne. Der er ingen positive effekter af top-topskatten på hverken arbejdsudbud eller andet. Det er uskønt og politik, når det er værst, forklarer DI-direktøren og uddyber:

– Vi frygter, at skatten vil føre til, at de højest lønnede stillinger ryger til udlandet, eller at danske virksomheder bliver nødt til i stigende omfang at hyre udlændinge på bruttoskatteordningen til at varetage disse stillinger her i landet. Det vil samtidig presse danske talenter til udlandet for at gøre karriere.

Læs også: Cheføkonom om skatterabat ved boligsalg: Løbet er kørt

Lars Sandahl Sørensen tilføjer, at DI for nyligt fremlagde sit eget bud på en skattereform, der vil øge arbejdsudbuddet med 12.500 personer, og som bl.a. afliver top-topskatten og også fjerner topskatten helt frem mod 2030.

Regeringen har også afsat 500 mio. kroner, som partierne kan forhandle om.

Relateret indhold