Vandet vil spille en stor rolle, når Haderslevs nye, 750 meter lange klimapark, der skal løbe langs med den såkaldte Jomfrustien, bliver etableret. Klimaparken får flere funktioner.
Den skal:
– Binde byens historisk vigtige bymidte naturligt og harmonisk sammen med den nye, mere moderne havnebydel
– Skabe ophold, fysisk aktivitet, udeliv, ro og samvær på tværs af alder, interesser og sociale skel
– Sørge for, at der ikke kommer oversvømmelser i forbindelse med skybrud og andre større regnmængder.
Projektet udføres i et samarbejde mellem forsyningsselskabet Provas og Haderslev Kommune og har et samlet budget på 176 mio. kr. Heraf kommer de 20 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden, der helt specifikt har valgt at støtte følgende syv elementer i klimaparken, der vil skabe nye mødesteder for Haderslevs borgere og gæster:
Vandets plads: Et 400 kvadratmeter stort rundt mødested med fast belægning hen over vandspejlet og udsyn mod Domkirken og Sct. Marie Kirken, og ikke mindst det lange flotte blik over vandet og parken
Vandets kaskade: Et bassin der på den fineste og mest naturlige vis håndterer og leder vandet videre i et mindre plaskende vandfald.
Vandets hus: Et overdækket mødested for alle, hvor kun fantasien sætter grænser for dets anvendelse; med formidling om parken, mulighed for opbevaring, toiletfaciliteter, mindre udstillinger og foredrag, kaffeudsalg mv.
Til bords med vandet: Et picnicsted, et mindre bygværk på tværs af vandet, som skærmer mod vinden og brisen over bassinerne, men stadig giver dig fornemmelse af at være ude i naturen.
Vandets podier: Udkigsplatforme, hvor borgerne kan få et særligt panoramisk blik over parken
Vandets gynger: Gynger for børn og voksne der placeres på bassinkanten og giver sus og blik over vandet.
Bikeplateau: En del af cykelserviceinfrastrukturen i og omkring Haderslev, som skal anspore flere til at udforske kommunen på cykel. Et sted for cykelvask, pumpning, el-opladningspost, drikkepost og samvær.
Et bynært åndehul
Borgmester i Haderslev Kommune, Mads Skau, kalder parken på Jomfrustien for ‘et stort og vigtigt projekt i Haderslev Kommune’.
– Vi skal skabe en park, der er et grønt, levende og bynært åndehul, hvor borgere og gæster har lyst til at opholde sig og kan mærke, de er en del af et fællesskab og et lokalsamfund, uanset om de er på besøg i byen en enkelt dag eller bor lige om hjørnet og bruger parken hver dag.