Huscompagniet vækster trods modstand: Ser stort potentiale i rækkehus-byggeri

Særligt i andet halvår af 2022 var virksomheden udfordret. Alligevel blev det året med flest afleverede huse nogensinde. - Under ekstremt udfordrende omstændigheder har vi bevist, at vores forretningsmodel er både robust og fleksibel, siger CEO.
Group CEO i HusCompagniet, Martin Ravn-Nielsen. Foto: Huscompagniet.
Group CEO i HusCompagniet, Martin Ravn-Nielsen. Foto: Huscompagniet.

I tredje kvartal 2022 solgte Huscompagniet blot 138 huse og måtte fyre 60 ansatte.

Læs mere: Hussalget dykker 75 pct. hos Huscompagniet

Alligevel blev det året med flest afleverede huse nogensinde, og samlet steg også antallet af medarbejdere fra 455 i 2021 til 518 i 2022.

Omsætningen steg til 4,3 mia. kroner, mens resultat før skat faldt til 163 mio. kroner fra 257 mio. kroner året før.

Group CEO i HusCompagniet, Martin Ravn-Nielsen, betegner året som et af de mest ekstraordinære, han nogensinde har været vidne til i sin tid i byggebranchen.

Tilfreds med resultat

Han henviser til den høje inflation, de stigende renter og lave forbrugertillid, der har medført markant opbremsning i boligmarkedet, og som har ledt til en nødvendig tilpasning af organisationen:

– Jeg er selvfølgelig ked af, at vi har måtte sige farvel til dygtige kollegaer, men på trods af de ekstremt udfordrende omstændigheder har vi bevist, at vores forretningsmodel er både robust og fleksibel. Jeg er tilfreds med det økonomiske resultat, hvilket også er takket være vores gode samarbejde med underleverandører og underentreprenører. Samtidig vil jeg gerne sige stort tak til alle vores medarbejdere for indsatsen.

Lavere salg

Direktøren forventer, at det lavere salg særligt i anden halvdel af 2022 vil påvirke resultatet for 2023, men:

– Vi har taget konsekvenserne af de ydre omstændigheder og handlet med rettidig omhu. Det kan godt være, at de nuværende tilstande vil være normalen i et stykke tid, men vi overvåger udviklingen nøje og er klar til at opruste, så snart det ændrer sig.

En attraktiv samarbejdspartner

Men selvom Huscompagniet kigger ind i et 2023, der vil være påvirket af et lavere salg end forventet i 2022, er vækstet med 9 % sammenlignet med 2021 i kraft af 2.003 afleverede huse – flest nogensinde.

Ligeledes har virksomheden i B2B-forretningen, der samarbejder med professionelle ejendomsinvestorer, ifølge Martin Ravn-Nielsen taget flere vigtige skridt i ambitionen om at vokse på rækkehusmarkedet – blandt andet med investeringen i fabrikken HusCompagniet Production og indgåelsen af en række attraktive samarbejdsaftaler om bæredygtighedscertificerede rækkehuse.

– De aftaler, vi har indgået i 2022, bekræfter os i, at vi er en attraktiv samarbejdspartner, som har kompetencerne til at begå sig med landets største ejendomsinvestorer, siger han.

Fabrik reducerer materialespild

Og netop B2B-segmentet ser direktøren et stort potentiale for at vækste.

De professionelle ejendomsinvestorer efterspørger i stigende grad mere bæredygtigt byggeri, og derfor er det strategiske opkøb af HusCompagniet Production en vigtig del af HusCompagniets ambition om at gå forrest inden for den bæredygtige omstilling, fortæller direktøren:

– Den højteknologiske fabrik gør det muligt at levere færdigproducerede vægkonstruktioner og tagkassetter, mens materialespild kan reduceres, og genbrugs- og genanvendelsesmulighederne bliver optimeret. Samtidig er fabrikken en game changer i forhold til produktion i stor volumen, bedre skalérbarhed og en styrket værdikæde.

Han fortsætter:

– Vi tror på, at efterspørgslen på huse bygget med omtanke for miljø og klima vil stige markant i de kommende år, og muligheden for at præfabrikere elementer til nybyggeri bidrager til at reducere vores CO2-aftryk.

Relateret indhold