Nordhavns nye brygge bliver Københavns længste

En ny 500 meter lang træbrygge og et byrum på spidsen af Sundmolen skal bringe beboere og besøgende endnu tættere på vandet og bidrage med nye solskinsspots i hovedstaden.
Særligt tech-, design- og arkitektvirksomheder har slået sig ned på Sundmolen - blandt andet BIG, der er i gang med at bygge deres hovedkvarter på spidsen.
Særligt tech-, design- og arkitektvirksomheder har slået sig ned på Sundmolen - blandt andet BIG, der er i gang med at bygge deres hovedkvarter på spidsen.

Langs den nordøstlige side af Sundmolen på Orientkaj i Nordhavn anlægges en ca. 500 meter lang træbrygge – Københavns længste af sin slags.

– Nærheden til vandet er én af Nordhavns store kvaliteter, som vi med byplanlægningen gerne vil bringe endnu mere i spil for dem, der lever, arbejder eller er på besøg i Nordhavn, siger adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

– Derfor udgraver vi flere kanaler og bygger brygger og skaber byrum på kajkanterne, så alle københavnere kan komme tæt på vandet og nyde solen og den rene havn.

Ryglæn og skrå ramper

I dag bliver vandet ved den kommende brygge brugt af store containerskibe, men i slutningen af 2024 flytter containerterminalen længere ud i Nordhavn og erstattet af et nyt byområde, og det vil give andre muligheder på vandet.

Træbryggen bygges uden på kajkanten og vil variere i højden. Nogle steder sænkes bryggen, så man kommer tættere på vandet og kan bruge kajkanten som ryglæn, som det kendes fra Islands Brygge, mens den andre steder hæves til gadeplan med skrå ramper, der sikrer, at gangbesværede og barnevogne uhindret kan gå på bryggen.

Udsigtsplads og vand på tre sider

Ud over boliger er det især tech-, design- og arkitektvirksomheder, der har kastet deres kærlighed på Sundmolens kulturhistorie, atmosfære og beliggenhed, og på spidsen af Sundmolen er endnu en arkitektvirksomhed ved at flytte ind. Her bygger BIG deres hovedkvarter, og det er i forlængelse af denne bygning, at By & Havn etablerer et nyt byrum, der ganske sigende har arbejdstitlen ‘Udsigtspladsen’, da byrummet giver udsigt over vandet til hele tre sider.

Hele året kan man nyde udsigten til Øresund og industrihavnen på modsatte side.
Hele året kan man nyde udsigten til Øresund og industrihavnen på modsatte side.

Pladsen har tidligere været et åbent parkeringsområde, men bliver nu et 1.500 m2 stort byrum, hvor asfalten skiftes ud med fliser, trædesten, bløde overflader, bænke og bynatur inspireret af skov og strand.

Mod nord plantes træer for at bryde nordenvinden og give læ, og en snoet sti vil slange sig gennem træerne. På den sydlige del af pladsen kommer der sandområder og strandbeplantning med en bred promenade langs kajkanten, som sikrer adgang til Udsigtspladsen for alle.

På Udsigtspladsen samles Sundmolens byrum, da det grønne forløb, der er en grøn strækning på langs af Sundmolen, og den 500 meter lange træbrygge munder ud i Udsigtspladsen. Herfra kan man fortsætte turen ad bølgebryderen hele vejen ud på molens næsetip, hvor et gammelt fyr har ført sømænd sikkert i havn i mere end 100 år.

Arbejdet med at anlægge træbrygge og byrum er i gang og forventes at være klar til brug i februar 2024.

Relateret indhold