10 kyster får millionstøtte til kampen mod vandmasserne

Der bliver nu taget et vigtigt skridt for at ruste de danske kyster til det vildere vejr, når 10 projekter på tværs af Danmark får støtte fra den rekordstore statslige pulje til kystbeskyttelse.
De danske kyster, herunder havne, er udsatte, når landet rammes af ekstremt vejr, og de ekstreme vejrfænomener vil komme hyppigere i fremtiden på grund af klimaforandringer. Foto: Gettyimages.
De danske kyster, herunder havne, er udsatte, når landet rammes af ekstremt vejr, og de ekstreme vejrfænomener vil komme hyppigere i fremtiden på grund af klimaforandringer. Foto: Gettyimages.

Med finansloven for 2021 blev afsat samlet 350 mio. kroner til at øge og forlænge den statslige pulje til kystbeskyttelsesprojekter og samtidig udvide kriterierne for relevante ansøgere.

De mange millioner blev fordelt med 50 mio. kroner i 2021, hvortil kommer 40 mio. kroner fra den oprindelige finanslovsaftale og 150 mio. kroner i henholdsvis 2022 og 2023.

Ud af 17 ansøgninger har 10 projekter nu opnået tilsagn om tilskud.

– Klimaforandringerne og stigende havvandstand betyder, at der kommer et større pres på vores kyster i fremtiden. Man skal kunne sove trygt om natten, selv om man bor i et udsat område, og vejrudsigten viser, at der er en storm på vej. Derfor skal vi beskytte os bedre mod oversvømmelser og ekstremt vejr, så vores kyster også er robuste i fremtiden, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Et meget langt og sejt træk

Eksempelvis i Haderslev modtager projektet ‘Vores Kyst’ 8,7 mio. kroner. Projektet er højaktuelt, da området ved Kelstrup Strand blev ramt af oversvømmelser i slutningen af november 2022, og et stort sommerhusområde stod under vand. Projektet omfatter blandt andet sandfodring og et klitdige i Sandvig Bugten, hvor der ligger tre større sommerhusområder.

Ligeledes modtager projektet ‘Køge Dige’ 26,6 mio. kroner til at beskytte kommunens kystnære byområder mod oversvømmelser fra havet på en ca. 11 km lang strækning langs Køge Bugt. I løsningen indgår blandt andet diger, terrænhævninger, en højvandsmur og en port i havnen, der kan lukkes, når der varsles høj vandstand.

– Det er et stort og vigtigt arbejde en række kommuner og digelag nu får økonomisk støtte til, siger miljøminister og tilføjer:

– Det er både dyrt og et meget langt og sejt træk at klimatilpasse de danske kyster, men det er en nødvendig opgave, fordi Danmark er et fladt land med rigtig meget kyst.

Der er i 2022 søgt om støtte til projekter med en samlet anlægsværdi på 857 mio. kroner.

De 10 projekter er:

Vadehavet, Darum-Tjæreborg, Esbjerg Kommune – 29.100.000 kroner

Erosion

Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup og til Nørlev Strand og Udemarken, Hjørring Kommune – 3.690.000 kroner

Nordkystens Fremtid, Halsnæs, Gribskov, Helsingør Kommuner – 26.201.000 kroner

Oversvømmelse og erosion

‘Vores Kyst’, Haderslev Kommune – 8.712.000 kroner

Kølvandskanalen ved Odense, Odense Kommune – 282.000 kroner

Hyllingeriis, Frederikssund Kommune – 2.098.000 kroner

Korsør Bymidte, Slagelse Kommune – 4.525.000 kroner

Søndre Havn, Svendborg Kommune – 7.587.000 kroner

Køge Dige, Køge Kommune – 26.602.000 kroner

Dragør, Dragør Kommune – 37.400.000 kroner

Relateret indhold