Der er store forskelle på, hvor mange penge de danske kommuner bruger på at bygge nye institutioner, reparere huller i vejene, renovere slidte plejehjem eller investere i energiforbedringer i de kommunale bygninger, viser en analyse fra Dansk Industri.
Bornholm er med 1.520 kr. i gennemsnit pr. indbygger den kommune i hele landet, som investerer mindst i byggeri og infrastruktur, mens Albertslund ligger i top med investeringer på 8.910 kr.
Landsgennemsnittet for kommunernes investeringer i byggeri og anlæg ligger på 3.250 kr. pr. indbygger, viser en opgørelse fra Dansk Industri over kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer i 2021.
– Vi står midt i flere globale kriser – klimakrise, energikrise, krig i Europa – som kalder på, at vi alle sammen sparer på energien og udleder mindre CO2. Kommunerne kan gøre en forskel ved at investere massivt i energiforbedringer i kommunale bygninger som skoler, børnehaver og plejehjem, så energien udnyttes bedst muligt. Det er efter min mening en bunden opgave for kommunalpolitikere i hele landet at prioritere energirenovering i de kommende år. Her kan kommunerne med fordel kigge på bygninger med de dårligste energimærkninger. En bygning med energimærke G bruger f.eks. ca. 20 gange mere energi end en tilsvarende med energimærke A, siger branchedirektør i DI Byggeri, Anders Stouge og tilføjer:
– Analysen siger ikke noget om, hvor stort et renoveringsbehov de enkelte kommuner står overfor, men vi har i DI tidligere vist, at der er et stort potentiale i at energirenovere kommunale bygninger i hele landet.
Vigtigt at sætte penge af til renoveringer
Branchedirektøren understreger vigtigheden af, at alle kommuner løbende afsætter penge til vedligehold af både bygninger og infrastruktur.
– Både for at sikre ordentlige forhold for beboere og virksomheder, men også for at undgå store regninger til reparationer i fremtiden. Det er alt andet lige billigere at renovere løbende, end at vente til skaderne er opstået og dermed skubbe problemerne foran sig, siger Anders Stouge.
Foruden Bornholm ligger kommunerne i Randers og Dragør lavt med investeringer på 1.560 kr. pr. indbygger. I den høje ende ligger Høje-Taastrup og Gladsaxe lige efter Albertslund med investeringer for hhv. 5.750 og 5.310 kr.
Der er også store forskelle på investeringsniveauet mellem landsdelene. I hhv. Midt- og Vestjylland og på Fyn bruger kommunerne i gennemsnit ca. 2.500 kr. pr. indbygger på at bygge og vedligeholde bygninger og veje, mens kommunerne i hovedstaden i gennemsnit investerer for 4.270 kr. pr. indbygger.
Kommunerne havde i 2021, hvor tallene er fra, et større råderum, da regeringen valgte at suspendere anlægsrammen for kommunerne i 2020 og udvide den i 2021 i forhold til 2019. Det blev gjort for at holde hånden under danske arbejdspladser under coronakrisen.
I 2022 havde kommunerne til sammen en mindre anlægsramme at bygge og renovere for. Det samme vil gøre sig gældende for 2023.