GreenLab Skive Symbiosecenter
- – Projektet omfatter opførelse af et testcenter, der udvikler anvendelsen af grønne gasser.
- – Der bliver tale om et fuldskalaanlæg, der har til formål at opgradere biogas, så det kan balancere den svingende elproduktion fra f.eks. vindmøller, solceller og bølgekraft.
- Bygherre: GreenLab Skive
- Involveret i projektet: Skive Kommune, HMN Naturgas, Nomi4s, Klimafonden Skive
- Rådgivere: Niras og Rubicon Consult
- Vurderet omfang: 5.000 kvm
- Vurderet budget: 250 mio. kr.
- Kilde: Byggefakta
I marts 2022 tilflød der 100 mio. kr. fra Norlys, Spar Vest Fonden og Klimafonden Skive til den grønne industripark GreenLab på Skive-egnen. Nu lægger Norlys en kvart milliard kroner ekstra i puljen, hvilket gør energiforsyningsselskabet til ny hovedejer i GreenLab.
Pengene gør det muligt for GreenLab at bygge den infrastruktur, der skal til for at tilkoble et af verdens første store Power-to-X-anlæg. Målet er, at GreenLabs model kan inspirere andre til, hvordan man bygger fremtidens grønne energiløsninger, der formår at balancere den svingende elproduktion fra f.eks. vindmøller, solceller og bølgekraft.
GreenLab fik i 2021 støtte fra EU til at bygge et 100 MW Power-to-X-anlæg. En forudsætning for EU-støtten er, at GreenLabs eget forsyningsnet, SymbiosisNet, er klar til både at forsyne og modtage energi.
Med Norlys’ investering kan GreenLab netop udbygge SymbiosisNettet og lave anlægsarbejder, der er nødvendige for at sætte Power-to-X og andre grønne teknologier i drift.
– Vi arbejder i GreenLab på en model for, hvordan man kan skabe en grøn og cirkulær industripark og samtidig skabe vækst til det omkringliggende samfund. Investeringen fra Norlys er afgørende for, at vi kan skabe den rette infrastruktur omkring vores Power-to-X-anlæg og de andre grønne teknologier, vi arbejder med, siger CEO i Greenlab, Christopher Sørensen.
Norlys bliver majoritetsejer af GreenLab, der fortsætter som et offentlig privat partnerskab med de tre øvrige aktionærer – Skive Kommune, Spar Vest Fonden og Klimafonden Skive – og som en regulatorisk testzone.
Udover det styrkede ejerskab i GreenLab, ejer Norlys netselskabet N1, som driver elnettet omkring GreenLab og halvdelen af Eurowind Energy, som ejer vindmøllerne, der producerer strøm direkte til GreenLab.
– Vores investering er langsigtet og er et eksempel på vores bidrag til sektorkobling i fremtidens energisystem. GreenLab er en model, som vi håber, at andre på sigt vil kopiere både i Danmark og andre steder i verden, når vi fremover omstiller vores energisystemer, siger økonomidirektør i Norlys, Gert Vinther Jørgensen.
Kræver store investeringer
Investeringen fra Norlys skal også bruges til at etablere storskala energilagring med højtemperatur varme, som skal tiltrække nye partnervirksomheder til GreenLab. Den skal samtidig erstatte brugen af naturgas for de eksisterende virksomheder i parken.
– Vi ser frem til at bygge de grønne løsninger, der hidtil kun har eksisteret i teorien. Det kræver store investeringer og meget mod at arbejde i en grønnere retning, og med denne investering har Norlys igen vist, at de er klar til at walk the talk, tilføjer Christopher Sørensen.
Mere lokal vækst
Investeringen fra Norlys er ikke kun en god nyhed for den grønne omstilling – også lokalt omkring GreenLab kommer man til at kunne mærke opbakningen til den grønne industripark.
Det forventes således, at både de nye anlægsarbejder og det potentiale, der skabes for at få flere virksomheder til GreenLab, kommer til at skabe vækst og arbejdspladser på hele Skiveegnen.
Skive Kommunes kommunaldirektør, Thomas Lindberg, glæder sig over den store investering.
– Som kommune har vi haft den grønne førertrøje på i mere end 40 år. Og det grønne fokus er også et centralt omdrejningspunkt i Skiveegnens Vækststrategi, som vi har udviklet i samarbejde med det lokale erhvervsliv. Investeringen på de 250 millioner kroner vil bidrage til at tiltrække flere grønne virksomheder til GreenLab, hvilket kan få stor betydning for vækst og arbejdspladser her i kommunen, siger han.