Hvide Sande Offshore Service Hub
- – Hvide Sande Service Hub kan servicere i alt 90 havvindmøller fordelt på de tre havvindmølleparker Vesterhav Syd og Nord, samt Horns Rev 3.
- – Servicehubben vil direkte beskæftige cirka 50 medarbejdere lokalt, når Vesterhav Syd og – Nord står færdige.
- – Den samlede produktion fra de tre havmølleparker på 757 MW svarer til det årlige elforbrug i omkring 775.000 danske husstande.
- – Vesterhav Syd og Nord forventes at være i drift ved udgangen af 2023. Horns Rev 3 har været i drift siden 2019.
- Kilde: Vattenfall
- Bygherre: Thyborøn Invest
- Lejer: Vattenfall Vindkraft
- Arkitekt og ingeniør: Hvam Arkitekt og Ingeniørkontor
- Totalentreprenør, anlægsgartner mv.: Kaj Bech A/S
- Byggestart: Maj 2022
- Forventes færdigt: Marts 2023
- Vurderet budget: 27 mio. kr.
- Omfang: Administrationsbygning i tre etager på 850 kvm samt lager på 1500 kvm
- Bæredygtighed: Bygningsreglementets Bygningsklasse 2020, DGNB-certificeret
- Kilde: Byggefakta
Ved udgangen af 2023 forventes de to nye havvindmølleparker Vesterhav Nord og Syd at være i drift. Sammen med havvindmøllerne på Horns Rev 3, der stod færdige i 2019, skal de sammenlagt 90 havvindmøller fra marts 2023 serviceres fra en ny servicebygning i Hvide Sande.
De tre havvindmølleparker producerer elektricitet svarende til forbruget fra 775.000 danske husstande.
– Vi har drevet havvind ved den jyske vestkyst siden 2006 og vores aktiviteter i området er vokset pænt siden da. Men altid med udgangspunkt i Esbjerg som servicehavn. Det er enormt positivt, at den fossilfrie energi nu også skaber jobs og vækst i Hvide Sande, siger Anne Mette Traberg, landechef for Vattenfall i Danmark.
Flere gode nyheder i vente
Byggeriet af den nye servicebygning skrider planmæssigt frem, og når den åbner i 2023, tager Hvide Sande hul på en ny epoke som servicecentrum for de i alt 90 havmøller i de tre parker.
Den vestjyske havneby bliver hjemhavn for de fartøjer, som transporterer teknikerne ud til havvindparker, når der skal foretages vedligeholdelsesarbejde i og omkring møllerne. Og det skal der de fleste dage året rundt. Selve servicebygningen skal huse administration og lager fordelt på henholdsvis 850 og 1.500 kvadratmeter.
Servicebygningen bliver opført bliver opført af Thyborøn Invest A/S, der anvender lokale entreprenører og håndværkere. Bygningen, der skal DGNB-certificeres, opføres i vedligeholdelsesfrie materialer, der kan holde til det barske vestjyske klima.
Ifølge Anne Mette Traberg bliver servicebygningen efter al sandsynlighed blot den første af flere gode nyheder for Hvide Sande de kommende år:
– Danmark har sammen med blandt andet Tyskland sat et mål om at bygge 150 GW i Nordsøen frem mod 2050. Hvide Sande er godt placeret og har en god havn, så vi håber, at de gode lokale kræfter fortsat er interesseret i at fastholde og udbygge byens position indenfor havvind, siger hun.