Kildepladsen, Carlsberg Byen
- Bygherre: Danske Funktionærers Boligselskab
- Byggeforretningsfører: Domea.dk
- Skitseprojekt: Rambøll Danmark og Adept
- Entrepriseform: Totalentreprise
- Forventet byggestart: Februar 2024
- Forventes færdigt: Ultimo 2025
- Estimeret budget: 190 mio. kr.
- Omfang: 11.700 m², 3-6 etager, 1 delvis kælderetager, ca. 190 lejelejligheder (98 ungdomsboliger, 48 almindelige familieboliger og et bofællesskab med 44 familieboliger)
- Bæredygtighed: Minimum DGNB Sølv
- Kilde: Byggefakta
Bor du i København, har du børn og bliver du skilt, kan det i dag være mere end vanskeligt at finde en ny bolig; et nyt hjem, der stadig er tæt på børnenes hverdag, børnehave, skole, venner, måske også den anden forælder – og som er til at betale med én almindelig indkomst.
Den tilsyneladende gordiske knude står nu til at blive løst i det kommende singleforældrebofællesskab med 44 boliger, der er en del af et alment boligprojekt, som Danske Funktionærers Boligselskab (DFB) planlægger at opføre i Carlsberg Byen i samarbejde med boligadministratoren Domea.dk.
I alt opføres ca. 190 lejelejligheder i en karré i området omkring Kildepladsen, Flaskegade og Kapselgade: Ud over de ca. 44 boliger til singleforældre bliver der opført 48 almindelige familieboliger samt ca. 98 ungdomsboliger, hvoraf 12 er målrettet unge i hjemløshed.
Læs også: Unge hjemløse får egne boliger i Carlsberg Byen
Ambitionen med de nye boligformer til enlige forældre i urbane fællesskaber er at undersøge, udvikle og realisere attraktive boformer og boligindretninger, der afspejler en helt normal, men boligmæssigt underprioriteret boligform: Den fællesskabsunderstøttende bolig til enlige forældre med hjemmeboende delebørn, der bor delvist med mor og delvist med far.
– Sammen med vores kunde DFB, som er bygherre på projektet, er vores ambition at skabe en boform, der udfordrer vanetænkningen om, at en familie består af far, mor og to børn. I stedet vil vi se på mulighederne for med større fleksibilitet i rum og funktioner at skabe de fysiske rammer for en god hverdag både i de uger, hvor der er børn i hjemmet og i de uger, hvor der ikke er, siger by- og boligudviklingschef i Domea.dk, Mette Mogensen.
Se et interaktivt kort over Carlsberg Byen her og læs mere om alle nybyggerier i den nye bydel.
Singleforældre har sat ord på deres behov
Det er arkitektvirksomheden Adept der, gennem en rammeaftale med Domea.dk, står bag de foreløbige skitser til det nye singleforældrebofællesskab i Carlsberg Byen. Her har man i arbejdet med de nye boligformer lænet sig op ad rapporten ‘Bofællesskab for singleforældre’, som DFB, Domea.dk, Adept og Rambøll/Henning Larsen har bidraget til.
Forud for rapporten er gået indsamling af en stor mængde viden og erfaringer, bl.a. fra en erfa-gruppe af singleforældre, der har sat ord på, hvad et bofællesskab betyder for livskvaliteten i en skilsmissefamilie.
‘Vores fokus var og er fortsat på, hvordan boligarkitektur kan gentænkes, så den kan afspejle samtidens familiemønstre og hermed også den nuværende samfundsmæssige udvikling og tendens. Med Boliglaboratoriet, initieret af Statens Kunstfond og Realdania, blev der åbnet for muligheden for at dykke ned i urbant alment boligbyggeri og gentænke boligformen, koblingen til fællesarealer og organiseringen af samme,’ lyder det i rapportens indledning.
Skal være fleksibelt
Rapporten har været vigtig i tegnestuens arbejde med projektet, fortæller arkitekt, partner i Adept og projektleder på projektet, Anders Lonka, til Dagens Byggeri:
– Rapporten har givet os mulighed for at udfolde følgegruppens ønsker og behov. Hvad er det egentlige behov, når man vil have en kompakt bolig, og hvilke bofællesskaber fungerer bedst? Ud fra rapporten har vi fundet et økonomisk leje på 6.500 til 7.000 kr. for 65 kvm bolig. Det er realistisk for mange – også på én indkomst, siger han og tilføjer:
– Det der har været vigtigst – ud over at boligen er til at betale – er, at vi skaber noget der er fleksibelt med 4-5 indretningsmuligheder. En bolig, der kan skabes på forskellig vis alt efter, hvor mange værelser, man har behov for, hvor man ønsker at placere de forskellige medlemmer af familien, når der den ene uge måske er fuldt hus, mens man er alene den næste uge. Det har været vigtigt for os at lave en bolig, der fungerer i begge situationer, fortæller Anders Lonka.
Læs også: Også boligselskabet fsb ønsker at skabe en ny type byfællesskaber i Carlsberg Byen
For at det skal være så enkelt som muligt at både bo og flytte ind i en fleksibel singleforældrebolig, er opbygningen holdt simpelt. Der er f.eks. ikke indtænkt særlige skinnesystemer til de flytbare indervægge. I stedet har Adept udtænkt facaden, så beboerne på simpel vis kan sætte indervæggene op, hvor de har brug for dem, uden at blokere f.eks. vinduer.
– Der er også tænkt over, hvordan varmeinstallationerne bliver lavet, så der ikke er brug for at ændre noget teknisk, hvis der bliver behov for at flytte eller fjerne en væg, siger Anders Lonka.
Deler fælles dagligstue
Ud over den kompakte, yderst fleksible bolig på 65 kvadratmeter får beboerne let adgang til en fælles dagligstue, som de deler med beboerne i 8-15 andre boliger.
De 44 boliger bliver samlet i 4 mindre klynger, der hver får adgang til en fælles dagligstue på samme etage. Ved at bygge dagligstuen i dobbelt højde bliver der plads til et indskudt dæk, som arkitekterne som udgangspunkt har tænkt som legerum, men som beboerne selv kan omdanne til det, de har behov for.
– Vi har hørt fra mange, at der er en stor lyst til at bo i et fællesskab, hvor man ikke nødvendigvis er alene, bare fordi børnene er puttet. Vi har lært meget omkring at skabe fællesskaber i denne proces – at det daglige fællesskab, som man kan gå forbi og let blive en del af, er vigtigt. Derfor ligger ens fælles dagligstue også på samme etage, som man bor, så den hele tiden er tilgængelig for alle. Ved at du altid bevæger dig forbi din egen dagligstue på vej hjem til din hoveddør 10-15 meter væk, bliver det også lettere at vælge fællesskabet til, siger Anders Lonka.
Da fællesskabsboligerne til singleforældrene er del af en karre på samlet 11.700 m2, vil der i stuetagen også være bl.a. værksted og gårdrum til deling med karréens andre beboere, der bor i ungdomsboliger, familieboliger og i særlige boliger til unge i hjemløshed. Der vil også være terrasse og orangeri på taget, der er dedikeret til, at beboerne mødes på tværs og opbygger andre fællesskaber.
Blandede boliger styrker sammenhængskraften
Det samlede projekt ved Kildepladsen er godkendt af Indenrigs- og Boligministeriet som forsøgsbyggeri for socialt inkluderende ungdomsmiljø og er støttet af Realdania. Realdania står også sammen med Statens Kunstfond bag det såkaldte Boliglaboratorium, der har til formål at invitere hele byggebranchen til at gentænke måden, vi bygger boliger på.
– Vi er nødt til at kigge med nye øjne på den måde, vi bygger på nu og fremover, fordi der allerede i dag er mange forskellige måder at bo og leve på – og det skal vores boligudbud svare på, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, der håber, Boliglaboratoriets arbejde kan inspirere andre, der bygger boliger i fremtiden.
Også teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod, er begejstret for perspektiverne i bofællesskabsprojektet i Carlsberg Byen:
– Vi har både begrænset plads at opføre boliger på og begrænsede ressourcer at opføre dem af, og derfor skal vi gentænke, hvordan vi indretter os i fremtiden. I bofællesskaber deles man om flere ting, og på den måde får vi plads til flere mennesker på mindre plads og med brug af færre ressourcer. Derfor kan bofællesskaber være en af løsningerne på nogle af de udfordringer, der følger med urbaniseringen. Samtidig styrker vi sammenhængskraften i samfundet, når vi blander boligerne, som det bliver tilfældet på Flaskegade, siger Line Barfod.
Det almene byggeprojekt i Carlsberg Byen forventes at stå færdigt medio 2025.