Inden Marmormolen: LM Byg i ‘mesterlære’ som træ-bygger

For første gang skal den erfarne råhusentreprenør opføre et hus i træ - og så endda på 28.000 m2. Det har krævet indsigt i en del ny teknologi og beregningsteknikker, og derfor har virksomheden indgået et tæt samarbejde med en erfaren leverandør til at lære fra sig.
På Marmormolen er Pihlkonsortiet totalentreprenør, og LM Byg er som konsortiepartner ansvarlig for opførelsen af råhuset.
På Marmormolen er Pihlkonsortiet totalentreprenør, og LM Byg er som konsortiepartner ansvarlig for opførelsen af råhuset.

I øjeblikket er LM Byg ved at opføre råhusene på projekter som BørneRiget, BIGs nye hovedkontor, den nye bydel i Nordhavn, Nordø og Carlsberg Byen.

Men når entreprenøren skal opføre AP Ejendommes nye erhvervsdomicil i Nordhavn, Marmormolen, bliver det første gang i træ.

Læs også: Første spadestik taget til 28.000 m2 træbyggeri på Marmormolen

Ejendommen bliver 34.100 m2 i alt og kommer til at bestå af 28.000 m2 træhus fordelt på otte etager op til 36 meters højde – et af Danmarks højeste træbyggerier:

– Alene skalaen af projektet gør opgaven udfordrende og kompliceret. At trækonstruktionen ikke blot skal bære bygningen, men også er et fremtrædende element i indretningen, stiller yderligere krav til udførslen, siger adm. direktør i LM Byg, Per Semmling.

Med projektet på Marmormolen bevæger LM Byg sig nu ind på et nyt territorie, og kaster sig ud i sin første opgave med et råhus, der næsten udelukkende består af træ.
Med projektet på Marmormolen bevæger LM Byg sig nu ind på et nyt territorie, og kaster sig ud i sin første opgave med et råhus, der næsten udelukkende består af træ.

Han fortæller videre, at for at gøre sig klar til opgaven har LM Byg derfor kastet sig ud i flere måneders research:

– Vi har været i dialog med træleverandører over hele Europa, vi har allieret os med nogle af Danmarks førende rådgivende ingeniørvirksomheder og har igennem god sparring i fællesskab udarbejdet en strategi med hensyn til håndteringen af træ.

God gammeldags mesterlære

Undervejs har teamet blotlagt de forskelle, der er på at arbejde med træ i stedet for beton.

For eksempel skal der udarbejdes en fugtstrategi for trækonstruktionen, og styrkeklasserne er også anderledes:

– Der er en del teknologi omkring træ, som vi har skulle omstille os til, og en masse beregningsteknik, som vi har skullet lære. Derudover har vi indgået et tæt samarbejde med en erfaren leverandør, som assisterer os i opførslen af råhuset, og samtidig lærer opsætningsteknikkerne fra sig til vores folk – lidt ligesom en god gammeldags mesterlære, forklarer Per Semmling.

Markerer en ny retning for byggeri

Bygningen skal primært benyttes til erhverv, men vil også have en multibrugerfunktion.

Ejendommen bliver 34.100 m2 i alt og kommer til at bestå af 28.000 m2 træhus fordelt på otte etager op til 36 meters højde - et af Danmarks højeste træbyggerier.
Ejendommen bliver 34.100 m2 i alt og kommer til at bestå af 28.000 m2 træhus fordelt på otte etager op til 36 meters højde – et af Danmarks højeste træbyggerier.

Blandt andet vil stueetagen fungere som torvehal med butikker og spisested, der fungerer som kantine i dagtimerne og restaurant for offentligheden udenfor kontortiden. Der etableres også offentlige rum med en grøn plads, taghaver og en park ved vandet, og derudover etableres en 6.100 m2 stor parkeringskælder i to etager.

Det forventes, at brugen af træ fremfor beton i den bærende konstruktion vil nedsætte CO2-aftrykket med flere tusinde ton.

Forud for byggeriet af det markante træhus, glæder bygherre, AP Ejendomme, sig:

– Det er AP Ejendommes ambition, at Marmormolen markerer en ny retning for byggeri og kommer til at sætte standarderne for, hvor stor en rolle træ fremover kommer til at spille i opførelsen af store erhvervsejendomme, siger adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

Relateret indhold