Se dem her – de tre nominerede til Byplanprisen 2022

For 27. gang skal Byplansprisen uddeles, og denne gang står valget mellem ter bydele i henholdsvis Aarhus, Høje Taastrup og i Højer i Sønderjylland.
Bag udviklingen af bydelen Høje Taastrup C står arealudviklingsselskabet - Høje Taastrup C, som ejes af Høje-Taastrup Kommune, Danske Shoppingcentre og Ejendomsselskabet ATPFA II.  Opgaven er at omdanne et område på størrelse med 40 fodboldbaner - bestående af 12-sporede motorveje, parkeringspladser og jordvolde - til nye boliger og erhverv. Arealet ligger mellem Høje Taastrup Station og City 2.
Bag udviklingen af bydelen Høje Taastrup C står arealudviklingsselskabet - Høje Taastrup C, som ejes af Høje-Taastrup Kommune, Danske Shoppingcentre og Ejendomsselskabet ATPFA II. Opgaven er at omdanne et område på størrelse med 40 fodboldbaner - bestående af 12-sporede motorveje, parkeringspladser og jordvolde - til nye boliger og erhverv. Arealet ligger mellem Høje Taastrup Station og City 2.

Om prisen

  • Byplanprisen er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening og uddeles i 2022 for 27. gang.
  • Juryens medlemmer er Bodil Henningsen og Sune Porse Carlsen, udpeget af Akademisk Arkitektforening, Lisbet Wolters og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium, og Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere.
  • Prismodtagere de sidste tre år er: (2021) Syddjurs Kommune og de mange lokale ildsjæle for Ebeltoft i Udvikling, (2020) Faaborg-Midtfyn Kommune for fremtidens forstad i Årslev, og (2019) Aalborg Kommune og Himmerland Boligforening for Aalborg Øst.

Klimaudfordringer og målet om 70 %-nedsættelse af CO2-udslippet har været i fokus i udvælgelsen af de tre nominerede til Byplansprisen 2022, som er:

– Tækker Group i samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune for bydelen Nye, som er opstået på en barmark for at kunne opfylde kommunens behov for flere boliger – den er nomineret for at være et af de mest innovative byudviklingsprojekter i Danmark og vise vejen for fremtidens bæredygtige bysamfund.

Bydelen Nye, som bliver på størrelse med Odder, er et af de mest ambitiøse og innovative byudviklingsprojekter i landet, hvor man har forholdt sig klima, biodiversitet, bæredygtighed. Nye er etableret på barmark langs den nye letbane med udviklede løsninger til opsamling og genanvendelse af regnvand.
Bydelen Nye, som bliver på størrelse med Odder, er et af de mest ambitiøse og innovative byudviklingsprojekter i landet, hvor man har forholdt sig klima, biodiversitet, bæredygtighed. Nye er etableret på barmark langs den nye letbane med udviklede løsninger til opsamling og genanvendelse af regnvand.

– Høje Taastrup C for Høje Taastrup C, der er nomineret for at have vist vejen for, hvordan tidligere modernistiske og funktionsopdelte forstæder kan omdannes og skabe blandende boligområder og trygge og sammenhængende byrum.

– Tønder Kommune for Tøndermarsk Initiativet og byomdannelse i Højer, der er nomineret for at have lykkedes med at vende en negativ udvikling i bosætningen og turismen ved at se potentialerne i de stedbundne kvaliteter.

Et godt billede af fremtidens planlægning

Hver især kommer de tre byplanlægningsprojekter med gode svar på de store spørgsmål og viser bredden i de udfordringer, mange byer står overfor. Hvad enten de skal have plads til nye borgere eller give nyt liv til et område.

Desuden afspejler alle tre projekter behovet for mange forskellige aktører i byudviklingen – fra kommuner, investorer, boligselskaber og forsyningsselskaber til fagfolk, erhvervsliv og borgere.

Midt i Tøndermarsken og med byomdannelsen i Højer er skabt en succes, der bygger på de stedbundne potentialer.
Midt i Tøndermarsken og med byomdannelsen i Højer er skabt en succes, der bygger på de stedbundne potentialer.

– Alle de tre nominerede projekter ligger meget stærkt i feltet, og tilsammen tegner de et godt billede af fremtidens planlægning og de opgaver, kommunerne står overfor at løfte. Ikke mindst viser de med al tydelighed værdien af stærke partnerskaber i byudviklingen, siger Ellen Højgaard Jensen, direktør i Dansk Byplanlaboratorium.

Arkitektforeningens direktør Lars Autrup hæfter sig ved projekternes helhedsorienterede tilgang og inddragelse af naturen:

– Vi har at gøre med udviklingsprojekter, der alle sammen har fokus på helheden, og hvor både kvaliteten af det byggede miljø, byliv, natur og klimasikring spiller en afgørende rolle.

Byplanprisen uddeles d. 6. oktober ved Det danske Byplanmøde i Sønderborg.

Relateret indhold