Om Kort & Godt
- Undervisningsmaterialet Kort & Godt testes på Aalborg Tech i efteråret 2022. Derefter skal det bredes ud til landets erhvervsskoler.
- Undervisningsmaterialet er tilpasset undervisningsbekendtgørelserne, så det let kan indgå i den eksisterende undervisning.
I en travl hverdag i en presset branche er et godt samarbejde vigtigt for at undgå de mange fejl og mangler, som hvert år koster store summer i byggeriet.
Derfor har Dansk Håndværk taget initiativ til et nyt undervisningsmateriale, der skal lære lærlinge at arbejde sammen på tværs af fag.
– Det handler om at få gode vaner ind så tidligt i karrieren som muligt, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
– Hvis lærlingene på tværs af fag fra første færd lærer at arbejde sammen, kan vi mindske en del af det store ressourcespild, vi har i byggeriet og fremme en bedre samarbejdskultur, tilføjer hun.
Tænk mere over opgaven
Undervisningsmaterialet er udviklet med afsæt i erfaringerne fra Lærlingenes Hus på Bornholm, metoderne fra lean construction og sparring med medlemsvirksomhederne.
Udviklingskonsulent i Dansk Håndværk, Mads Okking, forklarer, at svende og lærlinge skal til at bruge mere tid på at sætte sig ind i opgaverne og reflektere over deres arbejde, før de går i gang med en ny opgave:
– Alt for ofte klør de bare på, fordi der er travlt, og de skal holde akkorden. Og så opstår problemerne. Det gipsloft du lige har sat op, skulle i virkeligheden have været et akustikloft. Så skal du pille det ned, smide det ud, købe et akustikloft og sætte det op. Der er rigtig mange af den slags sager.
Slut med hierarkisk vidensdeling
Videre fortæller han, at tiden er løbet fra den klassiske model, hvor viden kommer oppefra og går ned gennem systemet:
– Byggebranchen står overfor den største disruption nogensinde med den grønne omstilling. Vi skal finde nye måder at bygge på, så vi bliver mere effektive, får mindre spild og meget mere arbejdsglæde. De unge kan hjælpe os med den omstilling, siger han.