Quantafuel, sorterings- og genanvendelsesanlæg i Esbjerg
- Arkitekt: Henning Larsen Architects
- Teknisk rådgiver, ingeniør og arkitektrådgivning: Rambøll Danmark
- Hovedentreprenør: Jorton
- Budget: 150 mio. kr.
- Størrelse: 16.400 m2
- Grund: 58.000 m2 (med mulighed for at udvide med yderligere 48.000 m2)
- Bygninger: Fem bygninger i op til tre etager indeholdende ca. 8.000 m2 plasthåndteringshal, ca. 7.400 m2 proceshal (fordelt på to separate bygninger), ca. 1.000 kvm stor administrationsbygning i tre plan med administration, velfærds- og kontrolrumsfaciliteter, ca. 510 m2 separate, mindre bygninger til værksted/lager, askelager, kemikalielager og sprinklercentral. Ligeledes opførelse af udendørs tekniske anlæg.
- Forventet byggeperiode: 2022-2023
- Kilde: Byggefakta
Vi har i Danmark en stor udfordring i forhold til sortering og genbrug af plastik. En stor del af affaldet bliver transporteret ud af landet til europæiske sorteringsanlæg. Men nu kommer der en løsning på det danske plastproblem. I 2023 vil landets første store plastsorteringsanlæg stå klar i Esbjerg. Anlægget vil kunne håndtere størstedelen af det danske plastaffald.
I Danmark producerer vi samlet set over 350.000 ton plastikaffald om året og størstedelen af dette bliver brændt, mens ca. 100.000 ton sendes til europæiske sorteringsanlæg, hvor man ikke længere kan spore, hvor og hvordan plasten bliver brugt. Dette kommer nu til at ændre sig, takket være norske Quantafuel, der er eksperter i at sortere og genanvende plastik.
Quantafuel opretter nemlig et stort sorteringsanlæg i Esbjerg med en totalkapacitet på 160.000 ton om året. Herefter vil man udbygge med et genanvendelsesanlæg, så vi langt om længe får vendt den negative udvikling, der indebærer, at plastaffald i Danmark enten sendes udenlands eller sendes til forbrænding.
Et fleksibelt driftsdesign
At bygge to anlæg, der er ‘first of a kind’, er ikke nogen simpel opgave, fortæller bygherrerådgiver Christian Norman Hansen fra Rambøll:
– Det er et komplekst og spændende byggeri. Vi har et anlæg, hvor maskineri og arkitektur skal tale sammen. Vi skal have et fleksibelt design, der skal kunne rumme driften, som den ser ud nu, men også udvikle sig. Alt imens har Quantafuel store ambitioner om, at selve byggeriet skal være bæredygtigt, og vi stiler her efter en DGNB-guldcertificering.
– Jeg ser det som et privilegium at være med til sådan et projekt. Det er et vigtigt skridt på vejen mod at løse en af samfundets store bæredygtighedsproblematikker. Rambøll er jo sat i verden for at løse samfundsudfordringer, og den her opgave er som skræddersyet til vores DNA, siger Christian Norman Hansen.
Tidligt med i processen
Også hos hovedentreprenøren Jorton er man begejstret for at være med i et projekt, der har så vidtrækkende bæredygtige ambitioner:
– Det her er et grønt projekt, som virkelig skiller sig ud fra mængden, og vi ser frem til endelig at kunne gå i gang. Det er også et atypisk projekt for os, fordi vi har været med meget tidligt i processen og har været en del af projekteringsfasen. Det betyder, at vi er et skridt foran og har fået mulighed for at præge eksempelvis bygge- og materialeflow, samtidig med at vi allerede nu kender både bygherre og rådgiver rigtig godt. Vi er dybt investeret i projektet allerede inden byggestarten, og man har en fornemmelse af, at alle parter i projektet står skulder ved skulder og vil strække sig meget langt for at skabe et byggeri i verdensklasse, fortæller Peter Storkholm, områdechef i Jortons afdeling i Esbjerg.
En optimal placering
Allerede i 2018 begyndte Quantafuel at bygge sit første kommercielle anlæg i Danmark. Fabrikken i Skive, der blev taget i brug i 2020, er pt. skaleret til at behandle 20.000 tons blandet plastaffald om året. Plastråvaren, der primært er husholdningsaffald fra Danmark og Norge, ville ellers blive brændt eller deponeret på lossepladser.
Projektet i Esbjerg vil blive baseret på teknologi, der er testet på anlægget i Skive men vil have en markant højere kapacitet, så endnu mere plastikaffald kan blive til nye genbrugsprodukter i stedet for at blive brændt af. Anlægget vil også være i stand til at acceptere et bredere udvalg af usorteret plast og sortere dem i specifikke fraktioner til optimal brug i den kemiske proces.
Om valget af Esbjerg som lokation for det nye sorterings- og genanvendelsesanlæg, siger Erik Rynning, projektdirektør i Quantafuel:
– Esbjerg har en optimal placering i forhold til den logistiske udfordring, der ligger i at modtage affald fra alle dele af landet. Der er gode import- og eksportmuligheder samt højtkvalificerede medarbejdere. Der har også været en god dialog med kommunen, som har tilrettelagt og tidligt set potentialet i dette projekt.
Men hvorfor har vi ikke fået et dansk sorterings- og genanvendelsesanlæg i denne størrelse før nu?
– Behovet for sådanne faciliteter i Danmark har været stort. Der er midlertidigt et veludbygget fjernvarmenet og energiproduktion baseret på forbrænding af affald og ikke mindst plast, som har en meget høj brændværdi. Forbrændingsanlæggene kører nu med ny og spændende teknologi, der indfanger og renser CO2, noget vi i Quantafuel følger og støtter. Men det er først og fremmest noget, vi ser som et supplement til vores teknologi for at nå vores ambitioner om et reduceret CO2-udslip og øget genbrug af materialer. Der er også fra 2020 indført væsentlige ændringer i affaldsdirektivet for at tilnærme sig EU’s mål om en 50 % genanvendelsesgrad af plastaffald inden 2025, hvor niveauet i Danmark nu kun ligger på 15-20%. Vores anlæg bliver en væsentlig bidragsyder til at nå målsætningen om en genanvendelsesgrad på 50 %. Anlægget bliver en central hjørnesten for dansk sortering og genanvendelse af plastaffald og vil sætte standarden for lignende projekter fremover, forklarer Erik Rynning.
Sorterings- og genanvendelsesanlæggene skal sortere plast i monofraktioner og forsyne den eksisterende mekaniske genanvendelsesindustri i Danmark og Europa med råvarer, samtidig med at de forsyner Quantafuels kemiske genanvendelsesanlæg med plast, som tidligere er blevet sendt til forbrænding.
Dette vil resultere i op mod 75 % genanvendelse af de 160.000 tons plastaffald, som anlægget har kapacitet til at modtage, når det er i drift.
– Det vil derfor vende op og ned på plastikkens rolle, og potentielt vil Danmark gå fra at være det sorte får i europæisk genbrugspolitik til at blive den bedste i klassen, siger Erik Rynning.