– Jeg er slet ikke i tvivl om, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri vil blive bemærket på landsplan.
Sådan sagde daværende formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen, der i dag er kommunens borgmester, da byggeprojektet officielt blev skudt i gang med første spadestik i maj sidste år.
Og udmeldingen var nok ambitiøs med tanke på, at såvel branchens som mediernes øjne sjældent er rettet mod Sydhavsøerne. I dag kan kommune blot konstatere, at det iøjnefaldende skolebyggeri nu er kendt langt uden for Danmarks grænser:
En af verdens mest besøgte arkitekturside, Arch Daily, har Sundskolen med på en liste over 22 byggerier, mediet glæder sig mest til i 2022, mens det internationalt anerkendte medie, Dezeen, også placerer byggeriet på en liste over 12 byggerier, man skal holde øje med:
– Målet var, at man i Danmark ville få øjnene op for byggeriet, men at vi når så langt ud i verden, som vi nu har gjort, er vi meget overraskede over. Det betyder noget for selvforståelsen, siger Simon Hansen til Dagens Byggeri.
Vigtigt at få de gode historier frem
Borgmesteren uddyber, at mediernes ofte negative historier om livet i udkantsområder giver et forkert og unuanceret billede, og at de gode historier derfor er ekstra vigtige at få frem:
– De styrker fortællingen om os selv. Vi har meget at være stolte af i kommunen, men det ligger ikke til os at prale. Så når vi får en opmærksomhed som denne, så ranken vi ryggen en ekstra gang, og vi bliver ekstra stolte af vores område.
Har betydning nu og for fremtiden
Guldborgsund Kommune forventer, at den nye skole i Sundby kan åbne dørene for eleverne i slutningen af 2022. Her vil være plads til ca. 580 elever med to klasser per klassetrin (0.-9.klasse). Skolen kommer samtidig til at huse Centerklasserækken, som er et specialtilbud for elever med psykiske eller fysiske handicaps.
Sundskolen er tænkt som et fælles hus i lokalområdet med undervisningslokaler, halfaciliteter og udendørs faciliteter. Og som det er med mange andre nyere skolebyggerier, så er det også hensigten her, at foreninger, virksomheder og alle andre borgere skal kunne bruge skolens mange funktioner.
Læs også: Nu har skolebyggeriet også fået øjnene op for Svanemærket
Det lokale entreprenørfirma Bo-Hus har tegnet skolen og bygger sammen med ingeniørvirksomheden Moe, Autens som pædagogisk rådgiver og de tre arkitektfirmaer Henning Larsen Arkitekter, Skala Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.
– Vi ønskede en skole, der sætter overlæggeren højt, og det betød meget, at så anerkendte arkitektvirksomheder fandt vores projekt spændende at arbejde med, siger borgmester til Dagens Byggeri og fortsætter:
– Med den efterfølgende store opmærksomhed, projektet har fået, håber vi, at det kan være med til at trække flere – besøgende og samarbejdspartnere fra både ind- og udland – her til kommunen, så der også kommer fokus på alt det andet, vi også kan.
Højt ambitionsniveau tiltrak
Et af kravene til virksomhederne, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt og leve op til kravene for FN’s verdensmål ift. materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder.
Det var blandt andet Guldborgsund Kommunes høje ambitionsniveau, der fik Henning Larsen Arkitekter og Skala Arkitekter til at gå med på holdet:
– Den nye skole i Sundby bygger på social og lokal forankring. Skolen opføres med høje ambitioner for bæredygtighed og bliver Danmarks første permanente svanemærkede skole, fortæller Mads Heinberg, designansvarlig arkitekt, Skala Arkitekter og Eva Ravnborg, Partner Henning Larsen.
– Vi har tegnet en skole, som arbejder i spændfeltet mellem læring og landskabet, og hvor det ikke kun handler om den læring, der foregår i bygningen, men hele ruten til og fra skolen, og den måde skolen vil koble sig til lokalsamfundet. Skolen opføres med høje ambitioner for bæredygtighed.
Guldborgsund Kommune har indgået en leasingaftale med Kommunekredit om finansiering af skolen. Det er således Kommunekredit, som er ejer af skolen de første 25 år, hvor kommunen leaser skolen og efter 25 år tilbagekøbes skolen for 50 mio. kroner.