Tidlig pension (Arne-pensionen)
- – Retten til tidlig pension baseres på anciennitet på arbejdsmarkedet.
- – Det er muligt at opnå ret til tidlig pension 1, 2 eller 3 år før den til enhver tid gældende folkepensionsalder.
- – Tid på arbejdsmarkedet opgøres som perioder i beskæftigelse, på dagpenge, sygedagpenge, barselsdagpenge, ledighedsydelse og praktik/skolepraktik.
- – Deltid ned til 18 timer om ugen sidestilles med fuld tid.
- – Uddannelse senere i livet tæller med i tid på arbejdsmarkedet.
- – Ydelsesniveau for tidlig pension er på 13.550 kr. pr. måned før skat (2020-niveau), og er uafhængig af ægtefælle eller samlevers indkomst og formue.
- – Man kan ansøge om tidlig pension på borger.dk
- Kilde: Faktaark om aftalen om tidlig pension, Beskæftigelsesministeriet, efteråret 2020
Den dengang 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl blev i 2019 landskendt, da han beredvilligt stillede op som repræsentant for den del af den danske arbejdsstyrke, der har slidt kroppen ned med tunge løft, usunde arbejdsstillinger og lange dage på jobbet. Dem som har brug for en tidligere pension, end de ellers ville kunne få.
Tiltaget blev hurtigt døbt ‘Arne-pensionen’, og da aftalen om ret til tidlig pension kom på plads i efteråret 2020, kunne Arne endelig øjne muligheden for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet som 64-årig i 2024 – frem for tre år senere.
Arne kommer ikke til at være den første, men med den nye ordning vil de første kunne gå på tidlig pension nu i 2022.
Ordningen er som udgangspunkt tiltænkt personer med lange og ofte hårde arbejdsliv, og forventningen er da også, at 8 ud af 10 af dem, der er berettigede til tidlig pension, vil være ufaglærte, viser nøgletallene bag pensionsaftalen. De vil med tidlig pension kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til tre år tidligere end deres egentlige pensionsalder.
Over halvdelen af disse forventes at være medlemmer af Fødevareforbundets, metalarbejdernes, 3F’s, byggefagenes og el-fagets a-kasser.
10.500 kan gå tre år tidligere
Det har været muligt at søge om ret til tidlig pension siden august 2021. Ud af de 29.893 borgere, der indtil videre har søgt, har omkring 10.500 fået den maksimalt mulige ret til tidlig pension – altså tre år.
Over 11.500 har fået ret til et eller to år på tidlig pension. Godt 14.500 har – eller har haft – mulighed for at komme med yderligere dokumentation, der kan give dem ret til tidlig pension eller til at få flere år på ydelsen end først tildelt.
Flest ansøgere fra Nordjylland
Kigger man på tallene fordelt på kommuner, så er der relativt flest ansøgere til tidlig pension i Morsø og Frederikshavn kommuner. Andelen er mindst i Gentofte og Rudersdal kommuner.
Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger:
– Tallene fortæller mig, at der har været et behov for en løsning med en objektiv ret til de borgere, der har knoklet på arbejdsmarkedet i rigtig mange år. Jeg er glad for, at tusindvis nu kan få glæde af tidlig pension, og jeg synes kun, det er fair, at de kan trække sig tilbage lidt før – inden de er slidt helt ned.
Bag aftalen om tidlig pension står Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.