Byggeriet oplever voldsomme prisstigninger på materialer, og det betyder, at nogle virksomheder kommer i klemme, når de kan se, at den materialepris, de beregnede, da de gav tilbud, slet ikke holder hen over byggeperioden.
Nærmest fra den ene dag til den anden kan der komme voldsomme ændringer, som virksomhederne slet ikke kan forudse. Men et tilbud er ofte bindende, og derfor kan de ikke regulere prisen tilsvarende, mens materialerne ikke er købt på kontrakt med fast prisaftale.
I værste tilfælde kan det betyde store tab for lokale virksomheder, og Dansk Håndværk opfordrer derfor hele byggesektoren – fra leverandører til bygherrer – til at udvise fleksibilitet, når prisændringerne bliver for voldsomme.
Det er ikke rimeligt blot at lade ‘aben’ havne hos den lille håndværker, der helt uforskyldt er havnet i problemet. Nogle virksomheder har givet tilbud, hvor de ikke kan regulere prisen, mens andre har brugt kontrakter, der giver mulighed for ændring ved helt særlige stigninger. Men uanset kontraktform er der mange, der kommer i klemme.
Desuden er det i alles interesse, at byggesektoren kommer helskindet igennem den særlige situation. I øjeblikket hører vi fra medlemmerne, at der mangler vilje til at tage del i løsningen – både blandt leverandører og bygherrer. Selv når en kontrakt fastsætter, at der kan ske prisregulering, spændes der ben for det ved at stille store krav om dokumentation for, at stigningen er helt ekstraordinær. Også selv om alle kan se, at det, der sker på markedet lige nu, er helt uden fortilfælde.
En fælles løsning vil også betyde, at markedet bliver ved med at være smidigt – også når denne helt særlige situation er normaliseret.
Så lad os undgå, at håndværkerne fremover skal bruge kontrakter med et virvar af forbehold i forhold til pris- eller materialeændringer ved indkøb hos leverandører og i kontrakter med bygherrer. Udvis fleksibilitet og vær med til at løse problemerne, så vi kan få normaliseret markedet hurtigst muligt.