Politikere på klimatur så på mursten med huller i

Venstres formand og borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune har været på besøg hos Egernsund Wienerberger, der blandt andet viste deres nyeste mursten, som har et CO2-aftryk, der er 60-80 procent lavere.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune, Ellen Trane Nørby (V), sammen med Andreas Christensen, Managing Director - Operation hos Egernsund Wienerberger.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune, Ellen Trane Nørby (V), sammen med Andreas Christensen, Managing Director - Operation hos Egernsund Wienerberger.

Teglvirksomheden Egernsund Wienerberger har igangsat en lang række initiativer for at nå målet om at nedsætte CO2 med 30 procent inden udgangen af 2024 og det langsigtede mål om CO2-neutral produktion i 2050.

I går, mandag den 13. september, besøgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Ellen Trane Nørby (V), der er borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune, et af virksomhedens to teglværker i Sønderjylland, Vesterled Teglværk i Sønderborg, for at få et indblik i Egernsund Wienerbergers klimaomstilling, udviklingen af murstenen med huller og vejen til bæredygtigt byggeri.

– For at kunne indfri vores målsætning om en CO2-neutral produktion er det afgørende, at vi arbejder strategisk med at nedbringe CO2. Det gælder både på den korte bane i forhold til at optimere vores produktionsprocesser og på den lange bane med at udvikle nye teknologier – primært med henblik på øget elektrificering og øget brug af mere klimavenlige brændsler. Det skal sikre, at mursten også er den foretrukne klimaskærm i fremtiden, siger Henrik Dietrichsen, adm. direktør i Egernsund Wienerbergers afdeling i Norden.

10 pct. lavere materialeforbrug end traditionelle tegl

Et af de nye klimatiltag, som de to folketingspolitikere er kommet for at høre nærmere om, er murstenen ‘Less’, som virksomheden står bag, og som med sine tre huller i midten reducerer råmaterialet ler og energiforbruget under tørring og brænding.

– Murstenen Less produceres med biogas, og vores EPD på Less dokumenterer et CO2-aftryk, der er 60-80 pct. lavere. Samtidig mindsker vi transportbelastningen og gør murstenene lettere at håndtere ude på byggepladsen til gavn for arbejdsmiljøet, forklarer Henrik Dietrichsen og tilføjer:

– Less bevarer præcis samme egenskaber og udseende som traditionelle blødstrøgne mursten, men med 10 procent lavere materialeforbrug. Nu begynder vi også at se på, hvordan vi kan ændre formater og geometri, så vi for eksempel vil kunne levere nye smallere og tyndere murstentyper med endnu bedre miljøaftryk.

Miljøforbedringer ved innovation

Ifølge Ellen Trane Nørby (V) er der behov for, at virksomheder som Egernsund Wienerberger foretager de nødvendige miljøinvesteringer, hvis vi skal indfri klimaloven og sikre virkeliggørelsen af 70 procent målet i 2030.

– Vi skal overlevere en grøn klode til vores børn. Forudsætningen for det er, at alle virksomheder omstiller sig. Både vores tunge industrivirksomheder og vores mindre virksomheder. Derfor skal vi gå foran på en måde, hvor vi bevarer arbejdspladserne i Danmark. Det synes jeg, at murstenen med tre huller er et meget godt eksempel på. At man via innovation kan lave miljøforbedringer og samtidig opretholde et dansk håndværk som teglværket, siger Ellen Trane Nørby.

Relateret indhold