De senere år har tusinder af boligejere oplevet stormfloder, silende regn og oversvømmede kloakker. Vildt vejr, hvor vandet ender i kældere, mens veje og hele bydele bliver til store søer.
Vejr, som giver store materielle skader, som påvirker de ramte hårdt på økonomi og med store personlige tab.
Alligevel er der ikke særlig mange boligejere, der har skænket risikoen for oversvømmelser og klimaødelæggelser mange tanker, da de købte deres hus. De opsøger ganske enkelt ikke information om risikoen for oversvømmelse, før efter de har købt en ny bolig.
Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet, som også dokumenterer, at priserne på boligmarkedet kun påvirkes lidt af risikoen for oversvømmelser.
– Alle prognoser siger, at vi får mere ekstremt vejr. Alligevel er det kun er et fåtal, der har opsøgt viden om risikoen for oversvømmelse og ofte først efter, at de er flyttet ind i deres nuværende bolig, fortæller seniorforsker Toke Emil Panduro fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, der er hovedforfatter på rapporten.
Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 3000 boligejere, der har være udsat for skybrud eller stormflod. Her fortæller de fortæller, at de ikke opsøgte information om sandsynligheden for oversvømmelse i det område, hvor de har købt bolig.
Boligpriser dykker kun kortvarigt
Rapporten er baseret på stormen Bodil i 2013 og syv større skybrud, der ramte Danmark i perioden 2010-2015.
Det viser sig, at risikoen for oversvømmelse ikke forringer priserne på boliger i de ramte områder.
Ifølge rapporten, falder boligpriserne i områder, der har været ramt af stormflod i 2013 med 28-36 procent over en periode på tre år. Herefter er priserne tilbage på samme niveau igen.
For skybrud er det kun i København, at vejrhændelsen har en effekt på prisen.
Her falder boligprisen med fem procent lige efter et skybrud, men stiger så igen til normalt niveau inden for et år.
I Storkøbenhavn, Aalborg og Trekantområdet var der intet prisfald at spore på boliger i berørte områder, konkluderer rapporten.
Forskere overrasket over de stabile boligpriser
– Stormflod har altså en stor, men kort effekt på boligpriserne. For skybrud ser vi næsten ingen påvirkning. Det er overraskende, for risikoen er jo fortsat tilstede i de samme områder, men opmærksomheden på den bliver mindre, hvilket ser ud til at afspejle sig i prisen, der hurtigt normaliseres, forklarer Marie Lautrup. Hun er Ph.d.-studerende på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi og medforfatter til rapporten.
Ifølge forskerne er folk mere opmærksomme ved at bosætte sig i kystnære områder med risiko for stormflod, mens skybrud mere opfattes som enkeltstående begivenheder.
Skybrud er bare “et hændeligt uheld”
– Der findes kortmateriale der beskriver sandsynligheden for stormflod. Det er ikke muligt at vurdere oversvømmelsessandsynligheden fra skybrud baseret på det omkringliggende landskab. Det er givetvis medvirkende til, at vi ser en huspriseffekt på stormflod, men ikke på skybrud, mener forskerne.
Skybrud er da også tit lokale begivender, men der er undtagelser, som skybruddet i København i 2011. Det gav 135 mm regn og forårsagede over 90.000 registrerede skader, som kostede forsikringselskaberne næsten fem milliarder kroner i erstatninger.
Og selv om lige præcis det skybrud huskes, så opfattes skybrudsoversvømmelse mere som et hændeligt uheld, der nok ikke gentager sig. Og som altså har nogen generel betydning for prisdannelsen.
Folk glemmer hurtigt
– Folk har generelt ikke søgt viden, og når de gør, er det i stort omfang fra kilder med lille autoritet på området, såsom deres naboer, konstaterer rapporten og betegner den ringe viden om risikoen for oversvømmelser som problematisk.
– Vi ser, at man er villig til at betale for tiltag, der reducerer sandsynligheden for oversvømmelse. Samtidigt ser vi, at folk hurtigt glemmer. Der er derfor en risiko for, at ejendomsmarkedet systematisk undervurderer de immaterielle omkostninger.
… og det er problematisk
Ifølge DMI vil kraftig regn med over 20 mm per døgn optræde dobbelt så tit om 70-80 år.
– I den forbindelse er folks manglende evne til at vurdere sandsynligheden for oversvømmelse problematisk, både i forhold til værdiansættelsen på ejendomsmarkedet og i forhold til folks mulighed for at reagere fornuftigt på den risiko, de står over for.
Konkluderer rapporten, som er lavet for give landets kommuner og forsyningsselskaber mere viden om betydningen for velfærd og sundhed af stormflod og skybrud.
Rapporten “Tættere på klimatilpasningens samlede effekter” er udgivet af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.