Supersygehuset i Gødstrup har fået indeklimaet på plads

Smart Building-operatøren Nordomatic har udført teknisk entreprise med 2000 zoner på Region Midtjyllands nye hospital fordelt på 145.000 kvadratmeter.
Regionshospitalet Gødstrup ventes taget i brug senere i år. Nordomatic har udført de tekniske entrepriser inden for Building Management Systemer, der er særligt kritiske for et hospital. Foto: Region Midtjylland.
Regionshospitalet Gødstrup ventes taget i brug senere i år. Nordomatic har udført de tekniske entrepriser inden for Building Management Systemer, der er særligt kritiske for et hospital. Foto: Region Midtjylland.

Umiddelbart før sommerferien satte ind, afleverede Nordomatic den sidste etape af sin store entreprise med bygningsautomation på DNV-Gødstrup, Region Midtjyllands nye supersygehus ved Herning. Dermed har koncernen kunnet afslutte alle sine etaper inden for de fastsatte tidsrammer på et hospitalsbyggeri, der ellers er slemt plaget af forsinkelser.

Hospitalet bliver på 145.000 kvadratmeter og kommer blandt andet til at rumme 409 senge/enestuer. For at sikre et behageligt indeklima for både patienter og personale er der investeret cirka 100 millioner kroner i det Building Management System, som Nordomatic har udført.

Systemet skal blandt andet styre lys, varme og ventilation i mere end 2000 zoner. BMS-anlægget overvåger desuden alarmer fra blandt andet køle/fryseskabe, pumpebrønde, rørpostanlæg, affald- og linnedsug, UPS-anlæg og signaludveksling fra blandt andet tryklufts- og vakuumanlæg.

Teknologi i topklasse

Tilfredsheden med det udførte arbejde er tydelig at spore hos projektleder Carsten Thomsen fra Nordomatics, hvis danske hovedkontor ligger i Herning blot fire kilometer fra Gødstrup.

– Det er en løsning i teknologisk topklasse, hvor lys, temperaturer og ventilation styres automatisk efter forholdene udenfor. Er der direkte sollys, kører persiennerne selv ned. Er det koldt udenfor, afpasser systemet selv temperaturen indenfor. Og når det er mørkt udenfor, lukker persiennerne til, så man ikke kan kigge ind udefra, oplyser han.

Det indgår desuden i udbuddet, at når hospitalet og de øvrige afdelinger kommer i drift, skal energiforbruget holdes inden for en fastlagt ramme. Her spiller de intelligente styringer selvsagt en stor rolle i at sikre, at der ikke bruges unødig energi. Nordomatic har derfor også indgået en serviceaftale, inklusive tilkaldevagt, med Region Midtjylland.

Alt er programmeret ind i systemerne, men der er også mulighed for manuel styring. Derfor skal Nordomatic også udføre instruktion og uddannelse af forskellige brugergrupper blandt hospitalets tekniske mandskab. Projektet i Gødstrup placerer sig i top-10 af de opgaver, som Nordomatic har udført herhjemme. Koncernen er også med i supersygehusbyggeriet i Skejby ved Aarhus.

Foruden akuthospitalet har Nordomatic også været involveret i det tilhørende psykiatriafsnit, datacentre og NIDO – et forsknings- og uddannelsescenter på matriklen. I gennemsnit har koncernen og de to underleverandører dagligt haft 25-30 mand på byggepladsen.

Relateret indhold