Gellerup Bypark nomineret til stor arkitekturpris

Den naturrige bypark i Gellerupparken og Toveshøj er nomineret til Mies van der Rohe Award - en af verdens vigtigste arkitekturpriser. Nomineringen viser en ny vej for udviklingen af vores udsatte byområder, mener både boligorganisationen og arkitekterne bag.
Gellerup Bypark er designet til at skabe værdi og øget livskvalitet for alle parkens brugere. Foto: Coast.
Gellerup Bypark er designet til at skabe værdi og øget livskvalitet for alle parkens brugere. Foto: Coast.

Gellerup Bypark, den nye 130.000 kvadratmeter store naturrige bypark, der er skudt op i Gellerupparken og Toveshøj i Aarhus, er nomineret til den prestigefulde Mies van der Rohe Award – EU’s officielle arkitekturpris og en af verdens vigtigste hædersbevisninger for ny arkitektur.

Arkitekturprisen Mies van der Rohe Award uddeles kun hvert andet år og er historisk oftest givet til bygningsarkitektoniske prestigebyggerier som teatre, museer og koncertsale. Derfor vækker det ekstra opsigt at en vild og utæmmet bypark i et udsat ghettoområde nu er blevet nomineret til prisen.

– At en park i et ghettoområde bliver nomineret, er interessant. Jeg håber det vil bidrage til, at omverdenen får øjnene op for, at der i Gellerup foregår en omdannelse, som er noget helt særligt, siger Keld Laursen, adm. direktør i Brabrand Boligforening, der er boligforeningen bag projektet.

Netop ambitionen om at skabe en helt særlig omdannelse af Gellerup fra ghetto til integreret byområde i Aarhus har været drivkraften for designerne bag byparken, de internationalt berømte landskabsarkitekter og byudviklere SLA.

– Med Gellerup Bypark har vi sammen med Brabrand Boligforening søgt at skabe et stort, grønt og socialt fællesrum for både beboere og besøgende i Gellerup. Byparken peger fremad mod en helt ny måde at tænke ghetto- og byudvikling på. Ved at prioritere grønne attraktioner, natur, biodiversitet og det at skabe gode uderum for alle viser vi, at der er andre måder at udvikle vores socialt udsatte boligområder på end ved blot at rive boliger ned: Nemlig ved at udvikle folks ude- og leverum og tilføre en masse nye sociale aktiviteter og naturkvaliteter lige uden for deres dør og på den måde skabe sociale, humanistiske og klimamæssigt bæredygtige løsninger, siger Karsten Thorlund, tegnestuechef i SLA.

Et godt sted for mennesker – og dyr

Gellerup Bypark er designet til at skabe værdi og øget livskvalitet for alle parkens brugere, både beboere, gæster og de stadig flere mennesker, der har deres daglige gang i området gennem arbejde, fritidsliv og sportsforeninger. Derfor er parkens design fyldt med aktiviteter og rekreative muligheder som boldbaner, legepladser, vandleg, pavilloner og uformelle samlingssteder, mens der tæt på alle opgange findes udendørs spisepladser og picnic-områder med fælles grøntsags-, frugt- og urtehaver. En specialdesignet belysning forlænger parkens brug om morgenen og aftenen, hvilket på én gang øger muligheden for udendørs aktiviteter og socialt liv over større dele af døgnet samtidig med at trygheden og sikkerheden i parken øges markant. Det hele holdes på plads af en stærk og vilddesignet parknatur, der gør at Gellerup Bypark ikke kun tager hensyn til mennesker. Også Gellerups flora og fauna understøttes og styrkes i byparken.

– Vi har plantet over 2000 nye træer og buske i byparken. Alle træerne er specielt håndplukkede til Gellerup baseret på deres funktionelle, sociale og æstetiske økosystemtjenester. Vi har plantet træerne, så de skaber et optimalt mikroklima, effektivt håndterer skybrud og øger trygheden og overskueligheden i parken. Træerne er udvalgt med en ekstrem stor artsvariation, hvilket er en bevidst hyldest til Gellerups store etniske og kulturelle mangfoldighed og som skaber en stærk følelse af ejerskab hos beboerne for den nye bypark. Endelig giver artsvariationen mulighed for at så mange dyr, bier og insekter som muligt kan finde levesteder i parken. Vi har allerede observeret sjældne biarter, vilde kaniner, egern og ræve. På den måde kan man sige, at Gellerup Bypark er designet til at give både mennesker, dyr og planter et godt sted at leve og bo – i en helt ny form for sammensmeltning af by, udsat boligområde og natur, siger Karsten Thorlund, tegnestuechef i SLA.

Netop det sidste er Keld Laursen, adm. direktør i Brabrand Boligforening, helt enig i:

– Det er nok det, jeg er allermest stolt af. At det er lykkedes at skabe et parklandskab og en planterigdom midt i Gellerup, som hele tiden overrasker – både dem, som er fyldt med forestillinger om Gellerup, og alle os andre, der dagligt er der og spontant får lyst til at gå en tur i parken, siger han.

Mies van der Rohe prisen uddeles til næste år i Barcelona.

Relateret indhold