Om projektet
- Den Permanente Badeanstalt åbnede i 1933.
- Forpagter: Vikingeklubben Jonsborg
- Bygherre: Aarhus Kommune
- Entreprenør: MT Højgaard
- Der er til projektet bl.a. brugt:
- – 200 ton spunsjern
- – 70 ton armering
- – 600 kubikmeter beton
- – 85 kubikmeter Azobé tømmer
- – 1.100 kvadratmeter Kebony trædæk
- – 60.000 skruer i rustfrit stål
AARHUS: Siden april har cirka 20 hårdtarbejdende vandbyggere hos MT Højgaard støbt 600 kubikmeter beton, rammet 56 pæle og sat 350 meter løbende spunsvæg omkring Den Permanente Badeanstalt ved Risskov i den nordlige del af Smilets By.
Den cirka syv måneder lange renoveringsopgave består blandt andet af nye pæle og dæk i vandet med facader af tropisk træ, nyt klubhus samt diverse bade- og omklædningsfaciliteter.
Den Permanente er opbygget omkring en central strand, hvor der er lavet en henholdsvis dame- og herreafdeling i siderne. Begge afdelinger har to broer eller moler, som danner et naturligt “U”, der lukker afdelingerne af – bortset fra havsiden.
Trængte til overhaling
Selvom århusianerne i den grad er forkælede, når det kommer til gode strande, så har sommerens lukning af Den Permanente alligevel været et slag i ansigtet på de mange tusinde lokale, der har netop denne placering som deres favoritstrand. Men der var ikke noget at gøre, den 86 år gamle badeanstalt trængte virkelig til en overhaling.
– Da vi rykkede ind for et halvt år siden, opdagede vi hurtigt, at de eksisterende konstruktioner virkelig var ved at være trætte. Der var masser af rust og nedslidning, så det var helt sikkert god timing fra kommunens side at vælge en grundig renovering nu, fortæller projektchef Michael Dalsgaard Sørensen fra MT Højgaard, da vi sætter ham stævne på pladsen en solrig dag sidst i september.
FSC-certificeret tropisk træ
Vikingeklubben Jomsborg med hele 9.500 medlemmer holder til på den smukke lokation med skoven i baggrunden, og vinterbadeklubben kan se frem til at få faciliteterne tilbage inden for en måneds tid – i bedre stand end nogensinde. Så er man klar til det kolde gys, når vinteren indfinder sig.
– Vi har rammet en ny stålspuns rundt om den gamle betonspuns, og så har vi støbt ny beton ovenpå. Vi er for længst færdig med at støbe i herreafdelingen, og vi mangler kun ganske lidt på dameafdelingen, siger projektchefen, da han viser Dagens Byggeri rundt.
Som beklædning på siderne af spunsvæggene har bygherren valgt en løsning med Azobé, der er FSC certificeret tropisk træ fra Sydamerika. Det er en meget tæt, flot og utroligt holdbar løsning, der kan tåle barske og skiftende forhold med saltvand, bølger, regn, is, varme og sol.
– Vi har brugt 85 kubikmeter Azobé som strøer under moledækket samt til facaderne. Dertil kommer 1.100 kvadratmeter Kebony trædæk oven på molerne, siger Michael Dalsgaard Sørensen.
Beton pumpet gennem 170 meter rør
Badeanlæggets usædvanligt smukke placering har også skabt udfordringer for entreprenøren. Lige bag anlægget løber letbanens skinner, så den eneste adgang er en gangtunnel under banen – og desuden er det meget svært at køre til området, der primært bestå af gang- og cykelstier.
– Vi har pumpet betonen ind ude fra skovsiden med op til 170 meters rør gennem tunnellen, over stranden og ud på selve molerne. Det har til tider givet os udfordringer, især på gode sommerdage, hvor betonen havde tendens til hurtigt at hærde pga. varmen, siger vandbyggeren fra MT Højgaard til Dagens Byggeri.
Maskiner sejlet til pladsen
Stort set alle andre materialer og alle maskiner er sejlet til på pramme fra den nærliggende Aarhus havn – hvor MT Højgaard for øvrigt er i gang med anden og meget stor opgave: Etablering af nyt anlæg til Mols-linjen.
– Så det har ind imellem været lidt af en opgave at få logistikken til at gå op. Men det hele lykkedes fint, fortæller han.
Nu mangler snart kun det sidste tømrerarbejde med at få lagt Kebony-dæk og opbygget da mange bygninger med klubhus samt omklædnings- og badekabiner. Herreafdelingen afleveres om mindre end to uger og dameafdelingen 14 dage senere.
Det betyder, at vinterbaderne til november igen kan nyde det kolde gys – men denne gang i nye faceliftede omgivelser.