Når amerikanerne går til valg d. 5. november, påvirker resultatet ikke kun det amerikanske folk. Hele verden, klimaet, de internationale handelsstrømme, verdenspolitikken, den betændte situation i Mellemøsten, krigen i Ukraine, den grønne omstilling og meget andet vil blive påvirket.
Også rammevilkårene i bygge- og installationsbranchen vil blive påvirket, vurderer Fællesfonden, der blev etableret i 1961 af 3F, Dansk Metal, Malerforbundet, El-forbundet, Blik & Rør, BAT, DI Byggeri, Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Håndværk, Danske Malermestre og Entreprenørforeningen af 1946.
På Building Green: Klimaforskere skal inddrages i politiske beslutningsprocesser
Efter valget, men inden USA’s 47. præsident indsættes d. 20. januar 2025, inviterer Fællesfonden til konferencen ’Byggeriet på vej mod 2030’. Her vil nogle af de mest vidende danskere i forhold til dansk og international politik, byggeriet og fremtiden kigge ud i horisonten og se byggeriet i en større sammenhæng.
– Når Fællesfonden ser fremad, er det for at forberede branchen på kommende udfordringer og muligheder. Med en ny amerikansk præsident, en ny EU-kommission og regionale kriser påvirkes vores hjemmemarkedsorienterede branche i stigende grad af internationale forhold. Dertil kommer klimakrisen, hvor byggeriet har en nøglerolle i løsningerne, siger sekretariatschef for Fællesfonden, Sidse Buch.
Krise for klimamål
Ender Trump med at vinde, kan vi stå i en situation, hvor konfrontationen mellem USA og Kina vokser. Det kan gøre det svært at samarbejde om klimamålene, mener forhenværende udenrigs-, finans- og skatteminister, formand for Folketinget, formand for FN’s generalforsamling m.v., Mogens Lykketoft.
Vil vende byggeprocessen på hovedet: ”Se potentialet i det, vi vil rive ned, før vi bygger op”
Han går på konferencens podie kl. 12.30 for at tale om den globale og europæiske udvikling de kommende fem år. Kl. 12.50 deltager han sammen med vicegeneralsekretær i OECD, Ulrik Vestergaard Knudsen, i en paneldebat om bl.a. de store geopolitiske strømninger. Her vil også deltagerne i salen blive involveret.
– Kommer Trump i Det Hvide Hus, er der god grund til at frygte, at USA opsiger Paris-aftalen igen, ligesom vi vil se en større konfrontation med Kina. Det er skidt for den grønne omstilling, da Kina er en stor del af løsningen på klimaforandringerne med deres industri og know how indenfor grøn teknologi, udtaler Mogens Lykketoft.
Klima- og energipolitiske dagsordener
De store klima- og energipolitiske dagsordener vil på dagen blive dækket af direktør for Concito, Christian Ibsen, og tidligere MEP, Morten Helveg Petersen.
Der bliver også tid til at diskutere bygge- og installationsbranchens fremtid med Jesper Bo Jensen, direktør i Fremforsk, programchef i Realdania, Lennie Clausen, og divisionsdirektør i Teknologisk Institut, Mette Glavind. Hun siger:
– Byggeriet går en spændende tid i møde med store forandringer de næste fem år. Vi får et nyt bygningsreglement med klimakrav, der er bygningsdirektivet og taksonomien fra EU. Vi kommer også til at se flere store statslige bygherrer stille større krav til byggeriets klimapåvirkning.
Mere handling og mindre snak
For Mette Glavind er der ingen tvivl om, at de næste fem år byder på mere handling og mindre snak. Og så kommer materialerne i spil på en helt ny måde end tidligere:
– Vi skal bygge mere med biobaserede materialer som træ, ubrændt lerjord og halm. Vi kommer også til at se flere genanvendte materialer. Det giver nogle udfordringer i forhold til garanti, levetid og holdbarhed, som vi skal finde løsninger på. På mange måder tror jeg, at klassiske dyder som æstetik, holdbarhed og nøjsomhed vender tilbage, mener Mette Glavind.
Konferencen afholdes i København d. 12. november. Det er gratis for medarbejdere i bygge- og installationsbranchen at deltage. Læs mere og se det fulde program her.