I denne uge samlede trækonference Build in Wood et udsnit af byggebranchen for at blive klogere på og udbrede træbyggeri.
Det har konferencen gjort siden 2018, men meget er sket siden, og det er ifølge Building Green, som står bag, essentielt, at Build in Wood hele tiden sørger for at være på forkant med udviklingen i branchen:
– Det betyder, at der i år har været mere fokus på, hvordan vi gør træbyggeri til et nemmere valg og mindre om, hvorfor og hvordan vi bygger med træ, fortæller direktør for Building Green, Sarah Elhauge.
– Der har tidligere været fokus på prestigebyggerier i Danmark, men det er vi nu videre fra. Nu handler det om rugbrødet, om de ’almindelige’ byggerier, og det er sådan, vi får opbygget alment teknisk fælleseje, som der er blevet talt meget om på konferencen i år.

Bygherrer, investorer, opfindere og leverandører mødtes til matchmaking om cirkulære løsninger
Moderator på Build in Wood Lone Feifer, der er direktør for bæredygtigt byggeri hos Velux, gør status efter de to dage:
– Det er tydeligt, at der sker meget store fremskridt fra år til år; konferencen startede i 2018, og det er tydeligt, at branchen nu er et sted, hvor der findes en stor del alment teknisk fælleseje, og hvor udfordringer omkring lovgivning, brand og fugt er almindelig kendte og tackles i det daglige.
Østrigsk arkitekt, debatter og prisuddeling
En af konferencens keynotes var den østrigske arkitekt Chris Precht, der bor og arbejder i bjergene i Østrig. Han fortalte om, hvordan hans arbejde med træ opstod, omtalte træ som et meget personligt materiale, der er god til at forbinde mennesker med materialet og med hinanden.
Derudover var der debatter om, hvorvidt træ er en knap ressource, hvordan træ gøres til et valg på lige fod med andre materialer, og så kom Lise Aaen Kobberholm fra Bolig- og Socialstyrelsen og fortalte om arbejdet med det kommende helhedsorienteret bygningsreglement.

Dagens Byggeri lancerer Panelet – et tværfagligt format for øget indsigt i byggeriets vilkår og udvikling
Konferencens første dag sluttede med, at Foreningen Træ i Byggeriet uddelte prisen Årets Lavemissions Træbyggeri, der har til formål at hylde træbyggerier, som har særligt fokus på lavt CO2-aftryk.
Her vandt det 31.000 m2 store kontorbyggeri WoodHub i Odense foran de øvrige finalister Daginstitutionen på Mosevej i Kolding og Starks trælast i Næstved.